Wel grote nieuwe bioscoop bij de Harder

Gisteren liet de gemeente ons weten dat er geen sprake zou zijn van een nieuwe bioscoop bij de Harder. Maar nu wordt bekend dat Atlantic verhuist van boulevard naar Flevoweg Er komt dus toch een grote (zes tot acht zalen en een maximum van achthonderd stoelen) bioscoop bij de Harder. 

Er is door Borghese een omgevingsvergunningaanvraag gedaan bij de gemeente voor een themacentrum met bijeenkomstfunctie.

Er wordt niet expliciet gesproken over een bioscoop. Die is wel in het bestemmingsplan de Harder opgenomen, dus hij mag er in principe komen.”

                 Lees ook: Geen bioscoop, maar woonboulevard bij de Harder

“Maar het is niet raar dat de gemeente Harderwijk daar niet zoveel over weet of kan zeggen”, zegt Robert van den Berg van bioscoop Atlantic. “Wij voeren namelijk de gesprekken met ontwikkelaar Borghese uit Nijkerk.

Volgens Van den Berg is het idee voor negentig procent uit onderhandeld met de ontwikkelaar. “Wij hebben het echt alleen nog over details.” Atlantic was graag naar het Waterfront verhuisd. “We hebben daar eerst met de gemeente Harderwijk en later met ontwikkelaar Synchroon ook veel gesprekken over gevoerd. Maar helaas is het lange tijd stil geweest en worden onze vragen door de ontwikkelaar niet beantwoord. We gaan er dan ook niet meer van uit dat Synchroon ons op het oog heeft voor de Waterfrontbioscoop.”

Van den Berg hoopt over anderhalf jaar de deuren van de nieuwe bioscoop te openen.

“Dat hangt natuurlijk van de procedures af, of mensen het zien zitten wat Borghese daar van plan is.” Volgens de ondernemer is er zeker markt in Harderwijk voor een bioscoop van deze omvang. “Als ik kijk naar de bioscopen die er nu zijn, is er niet een groot genoeg om de hele markt te bedienen. Er zijn niet genoeg zalen om ook de films die al een paar weken draaien nog te vertonen en daar willen wel veel mensen naar toe. Bij zes tot acht zalen, kun je met tijden en programmering heel veel mensen bedienen. Wij geloven daar wel in.”

Of de bioscoop die het eerst staat, ook de meeste kans maakt de publiekslieveling te worden? “Ik denk niet dat het daar van af hangt. Wij hebben altijd gezegd ‘beter verplaatsen dan een concurrent creëren’. Dat was beter geweest voor alle partijen, dat is niet gebeurd. Nu zien we wel hoe het loopt. Wij geloven er in elk geval in.”