Wandelen op recept

Maandag 18 maart opende wethouder Marcel Companjen de eerste wandeling van Wandelen op recept in Harderwijk. Zo'n 20 mensen hadden zich voor deze eerste wandeling aangemeld.

In 2021 zijn Medisch Centrum Pontanus, fysiotherapie Meringa Oosterhoff Bles en diëtistenpraktijk Sambu gestart met ‘wandelen op recept’

Vanuit de visie positieve gezondheid wilden zij cliënten tijdens de corona pandemie stimuleren om ( meer) te bewegen. Dit kon toen in kleine groepjes.

In 2022 en 2023 is  ‘Wandelen op recept’ verder uitgebreid. 10 weken lang konden deelnemers op de woensdag- of donderdagmiddag 45 minuten wandelen onder begeleiding van een zorgprofessional. In 2023 is huisartsenpraktijk De Hoge Hoed hier ook bij betrokken. GA!Harderwijk heeft ondersteuning geboden door een coach of stagiaire mee te laten lopen als extra begeleider en heeft ingezet in het stimuleren van de deelnemers om met elkaar te blijven wandelen. 

Er is voor gekozen om in 2024 ‘Wandelen op recept’ verder uit te breiden en heeft Alice Vink ,van GA! Harderwijk, de organisatie op zich genomen. Er is aan meerdere huisartspraktijken gevraagd om deel te nemen. En er zijn 2 nieuwe huisartspraktijken aangesloten. De huisartspraktijken benaderen zorgprofessionals uit hun eigen netwerk om mee te wandelen.

Hoe ziet ‘Wandelen op recept’ eruit?
Vanaf week 12 zal er op verschillende dagen vanuit verschillende locaties gewandeld gaan worden, onder begeleiding van een zorgprofessional.

Opening Marcel Companjen
Marcel Companjen was aanwezig bij de start van de eerste wandeling op maandag 18 maart. De 20 deelnemers en zorgprofessionals verzamelden zich om 12.00 uur op de parkeerplaats van Gezondheidscentrum Harderwijk (Johanniterlaan 3). Na de opening is de groep met elkaar gaan wandelen. 

Interesse om mee te wandelen, kijk hieronder voor dat datums, aanmelden kan via [email protected] (Alice Vink, sportcoach senioren)

De indeling van de wandelgroepen is als volgt:

Maandag: 12:00 -13:00 uur, vertrek vanaf Gezondheidscentrum Harderwijk.
Initiatief vanuit praktijk huisarts Buis
Aangesloten partners: huisartsen van der Plas, Roubos en Sep en centrum voor fysiotherapie Harderwijk

Dinsdag: 12:00 -13:00 uur, vertrek vanaf MFC De Kiekmure
Initiatief vanuit praktijk huisarts Cohen
Aangesloten partners: Fysioaction, Praktijk Vooruit! en Oefentherapie Harderwijk

Woensdag 13:00 -14:00 uur, vertrek vanaf hotel van der Valk
Betrokken partijen: Medisch Centrum Pontanus, fysiotherapie Meringa Oosterhoff Bles, diëtistenpraktijk Sambu en huisartsenpraktijk De Hoge HOED

Donderdag 13:00 – 14:00 uur, vertrek vanaf hotel van der Valk
Betrokken partijen: Medisch Centrum Pontanus, fysiotherapie Meringa Oosterhoff Bles, diëtistenpraktijk Sambu en huisartsenpraktijk De Hoge HOED

Op donderdag 23 mei om 11.00 uur sluiten ze af met een gezamenlijke wandeling bij A.V Athlos. Hierna volgt een evaluatie en wordt er ingezet op het stimuleren van de  deelnemers om als groep zelfstandig door te blijven wandelen. Vervolgens zal GA! Harderwijk hier mee aan de slag gaan.

Doelstelling van ‘Wandelen op recept’:
Inwoners van Harderwijk laagdrempelig met elkaar in beweging brengen en ze te laten ervaren hoe fijn het is om samen te bewegen. Ze na afloop te stimuleren zelfstandig of als groep te  blijven bewegen. Stimuleren samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en ook het verbeteren van de verbinding tussen de zorgprofessionals en het preventieve veld. 

Wandelen op recept GAHarderwijk