Wachtlijst zwemles in Harderwijk ‘enorm opgelopen’

Door Harry Schipper – Door de corona-lockdown is de wachtlijst en wachttijd voor zwemles voor jonge kinderen in de gemeente Harderwijk enorm opgelopen.

In totaal 330 kinderen willen graag zwemles, waarvan 276 voor het diploma A. De wachttijd loopt nog steeds op: het duurt nu negen maanden voordat ze aan de beurt zijn

Sportwethouder Marcel Companjen maakte die cijfers afgelopen week bekend, op verzoek van CDA-raadslid Dennis Koning. Companjen sprak daarbij zijn zorgen uit over het grote aantal kinderen dat – ‘met de zomer in aantocht’- op de lijst staat voor diploma A en dus nog helemaal niet kan zwemmen.

De wachtlijst is extra groot, omdat er behalve Harderwijkse kinderen ook kinderen uit Zeewolde op de wachtlijst staan. Dat komt omdat zwembad  Het Baken in Zeewolde wordt verbouwd en daarom tot halverwege volgend jaar dicht is. Vanwege de lockdown zijn ook de omliggende zwembaden in Dronten en Nijkerk gesloten.

De gemeente Harderwijk heeft ouders uit Zeewolde verzocht in verband met de verbouwing van het Harderwijkse zwembad hun kinderen in Dronten en Nijkerk aan te melden voor zwemles. Desondanks kiezen flink wat Zeewoldense ouders voor Harderwijk, omdat Harderwijk nu eenmaal het dichtst bij Zeewolde ligt.

De wethouder gaf aan dat het nog een hele opgave wordt om de wachttijd en –lijst terug te dringen, omdat de verbouwing van het Harderwijkse zwembad De Sypel al is begonnen. Dat betekent dat er straks nog minder badwater beschikbaar is voor het geven van de zwemlessen. Hij verwacht dan ook dat het een jaar gaat duren voordat de wachttijd is teruggebracht naar drie maanden. Dat is de ‘normale’ wachttijd zonder coronabeperkingen.

De wachtlijst en -tijden kunnen sneller terug, als ouders hun voorkeur voor de woensdag en zaterdag veranderen naar andere dagen, liet Companjen weten. Ook wordt er nagedacht over het opstarten van extra lesgroepen en daarvoor wellicht ook tijdelijk meer personeel aan te nemen. Extra lesgroepen zou wel betekenen dat er minder uren beschikbaar blijven voor onder andere de grote groep recreatieve zwemmers, omdat binnenkort ook het oude binnenbad wordt gesloopt.