Waarom ashwagandha kopen en wat is de werking?

Steeds meer mensen kopen ashwagandha. Het staat bekend als een grote krachtpatser uit de ayurveda en heeft ook een betekenis: “de wetenschap van een lang leven”. Poe, dat is niet niks. In de hindoeïstische gezondheidsleer wordt deze lichtbruine ashwagandha wortel al duizenden jaren ingezet. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet helemaal naar Azië te reizen voor ashwagandha en andere populaire ayurvedische kruiden.

Wat is ashwagandha?

Wij duiken in de materie van ashwagandha en vertellen je waar je op moet letten als je ashwagandha kopen gaat in één van de vele supplementen winkels online.
 
Ashwagandha (in de literatuur ook wel withania somnifera genoemd) is een lange plant met paarse of groene bloemen met een rode vrucht. Deze planten groeien vooral in India en delen van Azië en Afrika. De ayurvedische traditie bestaat al 4.000 jaar, maar ondanks zijn grote en lange succesverhaal is de plant in de Westerse wereld nog onbekend.
 
Dat steeds meer mensen ashwagandha kopen heeft een belangrijke oorzaak. In de internationale wetenschap wordt steeds vaker de kracht van ashwagandha onderstreept. Het is ook één van de weinige kruiden met écht wetenschappelijk onderbouwde toepassingen voor zowel fysieke als mentale functies in het menselijk lichaam.

Werkt ashwagandha echt tegen stress?

Ashwagandha werkt vanwege de bijzondere eigenschap dat het een adaptogeen is. Adaptogene kruiden helpen in situaties met stress. Ze ondersteunen bijvoorbeeld het aanpassingsvermogen op spannende momenten. Denk hierbij aan een belangrijk functioneringsgesprek, een vliegreis of gewoon een spannend examen. Een ashwagandha supplement zou eraan bij kunnen dragen dat lichaam en geest beter in balans blijven.

Waarop letten bij het kopen van ashwagandha?

 Je kunt het ashwagandha kopen in verschillende vormen zoals capsules, tabletten als poeder. Wanneer je voor het eerst ashwagandha koopt, is het heel belangrijk om op een paar zaken te letten. Kies bijvoorbeeld voor het ashwagandha-extract dat 100% bestaat uit de wortels van de Withania somnifera-plant (ook wel withanoliden genoemd). 

Ashwaganda werking

Tot slot is het belangrijk om te kijken waar de ashwaganda vandaan komt die je wilt kopen.
Zo is het belangrijk dat de kwaliteit van ashwagandha zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen is verbouwd, want die is vaak beter. Heb je je keuz bepaald, let dan ook op manier waarop je deze gaat gebruiken. Zo kun je vanwege de rustgevende invloed ashwagandha veel bete later op de dag of voor het slapengaan innemen. Ook kun je beter geen koffie drinken zodat de ashwagandha werking optimaal zal zijn.

Vitamines foto unsplash.com
(Afbeelding unsplash.com)