VVD Harderwijk-Hierden stemt ook na debat tegen arbeidsmigrantenhotel Goede Reede

VVD Harderwijk-Hierden stemt ook na debat tegen migrantenhotel; niet duidelijk genoeg waar migranten werken en hoe woningen vrijgespeeld worden voor lokale woningzoekenden.

Het is noodzakelijk om goede huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren

Aangezien komende jaren meer arbeidsmigranten nodig zijn door de krappe arbeidsmarkt zullen we als gemeente hierin verantwoordelijkheid moeten nemen. Een aantal ondernemers vraagt hier ook nadrukkelijk om. Hoewel de meerderheid van de raadt positief tegenover de realisatie van een arbeidsmigrantenhotel aan de Goede Reede staat zitten er voor de VVD nu teveel haken en ogen aan het voorstel om het door te zetten.

De VVD heeft altijd aangegeven dat we het belangrijk vinden dat arbeidsmigranten zoveel als mogelijk in de regio, en dan met name Harderwijk of Hierden werken zodat het ook echt bijdraagt aan onze lokale economie. Met het AZC in Harderwijk nemen we als gemeente ook al een fikse regionale verantwoordelijkheid en we vinden dat met dit initiatief het ook echt zoveel mogelijk ten goede moet komen aan onze lokale ondernemers.

Het voorstel voldoet nog niet aan het afwegingskader. We hebben onvoldoende regie op wat er gaat gebeuren, en of het daarmee ten goede komt aan wat de VVD zo belangrijk vindt; de lokale economie. Het is niet compleet om de volgende twee redenen.
  1. Niet duidelijk is of daar een theoretisch of praktisch opgeleide migrant komt te wonen, welk type werk zij doen en waar zij gaan werken. Er ligt een brief van de ontwikkelaar met hierin beschreven dat er veel interesse was van werkgevers in de regio. Echter, Werkgevers kunnen ook uitzendorganisaties zijn die hun werknemers buiten Harderwijk uitzenden. Hoe wordt dit gehandhaafd? 
  2. Wat de VVD betreft  leidt het hotel ertoe dat arbeidsmigranten uit kamers, slechte huisvesting of reguliere woningen uit onze stad verhuizen naar dit hotel en er niet alleen extra migranten bijkomen. Het is niet duidelijk hoe de ontwikkelaar ervoor gaat zorgen dat dit gebeurt. Hiermee kunnen we namelijk meer reguliere woningen vrijspelen voor woningzoekenden in Harderwijk en Hierden.