Door Marco Jansen - Het Comité 80 jaar Vrijheid organiseerde maandag 5 mei een Vrijheidslunch in het Bottermuseum. Zo’n 80 deelnemers genoten van de traditionele Hollandse tomatensoep en broodjes kaas, maar ook van allerlei buitenlandse lekkernijen klaargemaakt door een Syrische vrijwilliger.
Dat kon niet op het azc; de locatie is geregeld via Susan Wijngaard, de voorzitter van Herderewich en bestuurslid bij het Bottermuseum.Het V-fonds heeft geld beschikbaar gesteld voor de lunch, het criterium was een maaltijd organiseren in een setting om kennis te maken met elkaar
Samen vrijheid vieren
Dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is, bleek wel tijdens deze ontmoeting tussen verschillende culturen. ,,We zitten vandaag met elkaar om de tafel om verhalen te delen en samen de vrijheid te vieren. Door te vertellen wie je bent, waarom je hier en wat vrijheid met je doet”, vertelt Roeland Geertzen van het Comité 80 jaar Vrijheid bij zijn openingswoord in het Engels. De lunch is een initiatief van Comité 80 jaar Vrijheid, Herderewich en vrijwilligers van het Bottermuseum die op de dag zelf meehielpen en de maaltijd hebben klaargemaakt.
Begrip door verbinding
Burgemeester Jeroen Joon is samen met wethouders Companjen en Reckman namens het gemeentebestuur aanwezig. ,,Misschien kunnen onze gasten van het azc de vrijheid niet voorstellen als ze denken aan waar ze vandaan komen. Maar in Nederland kun je de voelen, culturen uitwisselen en genieten van je toekomst.”
Joon vindt de lunch dan ook een fantastisch initiatief om verbinding met elkaar te maken. ,,Het laat zien dat je van elkaar leert als je elkaar opzoekt en inhoudelijke gesprekken met elkaar voert. Zo kun je tot elkaar komen en begrip voor elkaar krijgen.”
Welkom
Maja Strijbos en haar collega Kim zijn aanwezig als begeleiding van de azc-bewoners. ,,We zijn uitgenodigd door Roeland en hebben flyers gemaakt waarmee de woonbegeleiders langs de mensen zijn gegaan. Het is moeilijk om het thema vrijheid uit te leggen aan de mensen. Wij zijn vrij in Nederland, maar zij komen vaak uit oorlogsgebied. Het zijn mensen uit o.a. Ghana, Syrië, Kameroen, Pakistan, Nigeria, Wit-Rusland, Sierra Leone. De meesten begrijpen waar het thema over gaat. Ik fietste met een jongen die goed Nederlands spreekt en wist dat er 80 jaar geen oorlog is in Nederland.”
Voor de azc-bewoners is het een uitje. ,,Ze komen weinig buiten het azc en hier ontmoeten ze vriendelijke mensen, die moeite voor ze doen en met ze praten. Aan de kinderen worden stickerboekjes en cadeautjes uitgedeeld. Ze voelen zich welkom, dat is het belangrijkst.”

De vertaalapp van Google bleek een handig hulpmiddel voor een vrijwilliger van het Bottermuseum om te communiceren met jonge Syrische kinderen. Foto Marco Jansen.
Wat betekent vrijheid?
Op de tafels liggen gesprekskaartjes. Een vrijwilliger van het Bottermuseum doet zijn best om in gesprek te gaan met jonge kinderen van 9 en 11 uit Syrië. Dankzij de met een Google vertaal app op zijn telefoon begrijpen ze elkaar.
Aan een andere tafel zitten Osman Moussa (18) uit Soedan en Ahmed Nouri (18) uit Jemen. Burgemeester Joon heeft een praatje met hen gemaakt. Osman woont 13 maanden in het azc in Harderwijk en spreekt redelijk goed Nederlands. Hij is alleen en heeft vier maanden geen contact met zijn moeder gehad. ,,Vrijheid is voor mij veiligheid. In mijn land is er geen vrijheid; er is oorlog en alles is kapot. Ik wil niet terug naar Soedan. Mijn moeder is in Tsjaad gaan wonen. Ik wil hier blijven en dat mijn moeder hier ook komt.”
Tijdens een project met Groevenbeek in Ermelo heeft hij een school getekend op een vlieger. School symboliseert voor hem ook vrijheid, want in Soedan is hij nooit naar school geweest. In Harderwijk volgt hij de entreeopleiding van het Startcollege.
In Enschede, waar hij eerder woonde, voetbalde Osman in een voetbalteam. Dat zou hij ook graag in Harderwijk willen.”
Ahmed vindt het een gezellige bijeenkomst en hij praat met de Harderwijkers. ,,Het is leuk om kennis te maken.” Ahmed kan goed Nederlands en spreekt net als Osman Arabisch. Ahmed woont twee jaar in het azc in Harderwijk, hij is samen met zijn broer gekomen. Lopend en zwemmend door de zee van Marokko naar Spanje. Jemen, zijn thuisland is een land in oorlog. ,,Bij ons bestaat vrijheid niet. Er is een oorlog tussen Noord en Zuid. Je moet mee om te vechten, en mag geen nee zeggen. Daarom ben ik hierheen gegaan.” Vrijheid betekent dat hij zijn eigen leven kan leiden. ,,Gewoon doen wat je wilt doen en niet hoeven vechten. ,, In september ga ik in Nederland starten met capabel onderwijs, ik wil tandartsassistent worden. Ik heb in Jemen wel op school gezeten maar kan daar niet studeren.”
Na ruim twee uur is de bijeenkomst ten einde. Roeland Geertzen, lid van het Comité Harderwijk 80 jaar Bevrijd, bedacht de activiteit en kijkt terug op een geslaagde ontmoeting. ,,Ik vond het fantastisch. Zo’n vrijheidsmaal is een aanzetje tot een kennismakingsgesprek. Er zijn vonkjes nodig zodat mensen weten dat ze welkom zijn in deze samenleving. Wij moeten ons daarvoor openstellen.”

Vrijheidslunch met o.a. (vlnr) Osman, Ahmed, Maja Strijbos en burgemeester Jeroen Joon. Foto Marco Jansen