Vreugdevuren, vuurwerk en carbidschieten: weet wat wel en niet mag

Vuurwerk afsteken mag alleen op zaterdag 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 2.00 uur ’s nachts (op 1 januari). In de binnenstad mag vuurwerk op de 31e pas vanaf 19.00 uur afgestoken worden.

De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is € 100,-.

Ben je onder de 18 jaar, dan krijg je een straf via Halt (bijvoorbeeld een leer/werkstraf van 6 uur, in plaats van gevangenisstraf).

Als je verboden vuurwerk afsteekt, is de boete al snel € 400,- Als je onder de 18 jaar bent, krijg je 20 uur werkstraf. Let op, dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.
 

Verkoop van goedgekeurd vuurwerk

Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december aan personen van 16 jaar en ouder. Koop vuurwerk alleen bij de erkende verkoopadressen, dan weet je dat je goedgekeurd vuurwerk koopt. Deze kun je herkennen aan het opschrift: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’. Op andere dagen dan 29, 30 of 31 december is verkopen en kopen van vuurwerk verboden.


Geen vreugdevuur

Een ‘vreugdevuur’ is alleen toegestaan na aanvraag van een vergunning. Dit moet minimaal 12 weken voor de jaarwisseling aangevraagd worden. Het afsteken van een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling is dan ook niet toegestaan. Meer informatie over vreugdevuren is te vinden het in Vreugdevurenbeleid 2010 dit is op te vragen bij de gemeente Harderwijk.

Carbidschieten

Carbidschieten is binnen de bebouwde kom niet toegestaan. Het is gevaarlijk en veroorzaakt veel hinder voor omwonenden. Buiten de bebouwde kom is het toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari tot 2.00 uur. Er mag dan met maximaal 2 melkbussen geschoten worden. De deksels moeten vervangen zijn door ballen.

Vuren en vuurkorven

Fakkels, kaarsen en sfeervuren (zoals terrashaarden en vuurkorven) zijn toegestaan. Uiteraard mogen deze vuren geen gevaar of hinder voor de omgeving zijn. Kampvuren en grotere vuren vallen NIET onder sfeervuren en zijn dus niet toegestaan*.


Tips voor een veilig vuur

 

  • Gebruik alleen schoon hout voor het maken van een vuur. Het gebruik van huisvuil, kunststoffen, autobanden vloeibare- en chemische stoffen en dergelijke is niet toegestaan.
  • Plaats onder de vuurkorf zand en/of stenen om de ondergrond te beschermen tegen de hitte van het vuur. Schades aan gemeentelijk straatwerk worden verhaald op de veroorzaker.
  • Plaats het vuur op voldoende afstand van bebouwing en verkeer, houdt hierbij rekening met de windrichting, pas op voor vliegvuur.
  • Houd een brandblusser paraat.
  • Houd rekening met omwonenden en maak er een fijne jaarwisseling van. *Het is niet toegestaan om in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer, of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben (artikel 5.34 van de APV).


Oproep voor tips en informatie

De politie roept de burgers op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en klachten over overlast of schade door vuurwerk actief te melden. De plaatselijke politieteams ondernemen dan waar nodig actie of stellen een onderzoek in.

Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Daarbij is het van belang dat er aangifte wordt gedaan. Aangifte doen kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Opruimen vuurwerk is noodzaak

Dat het snel opruimen van het vuurwerk nodig is, blijkt wel uit de landelijke cijfers. Bijna 40% van de vuurwerkslachtoffers valt op nieuwjaarsdag. Jongeren, vooral in de leeftijd van 10 tot 19 jaar, rapen op 1 januari zwerfvuurwerk - zogenaamde weigeraars - op van de straat en steken dit opnieuw af. Met alle gevolgen van dien. Bij ruim een kwart van de ongevallen zijn ook nog eens onschuldige omstanders betrokken. Laten we in Harderwijk en Hierden met z’n allen het nieuwe jaar ‘vuurwerkschoon’ en veilig ingaan.

De medewerkers van de gemeente steken zelf op nieuwjaarsdag vanaf 08.00 de handen uit de mouwen. Vier ploegen en veegmachines ruimen meteen al de ergste vervuiling - en vuurwerkrisico’s - op. Zij kunnen echter niet alles alleen. De afdeling Stadsbedrijf concentreert zich op de Binnenstad en andere ‘bekende’ vuurwerkplekken. Daarom is uw hulp uiterst welkom.


Campagne ‘Straat schoon, ontvang je loon’


Iedereen kan vuurwerkafval inleveren op maandag 2 januari, tussen 10.00 en 15.00 uur op de Parkweg. Als je dat doet, krijg je per volle zak met vuurwerkafval direct je beloning: 1 euro per zak! Speciale afvalzakken zijn huis-aan-huis verspreid in Harderwijk en Hierden.

Spelregels

  • Kinderen jonger dan 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene.
  • De zakken bestaan alleen uit vuurwerkafval (en geen huishoudelijk afval).
  • Meer afvalzakken nodig? Gebruik een vuilniszak van minimaal 30 liter.
  • Begin pas met opruimen vanaf 1 januari 08.00 uur, in verband met ontploffingsgevaar van het vuurwerk.
  • Maximaal 100 zakken p.p. (max. € 100,- te verdienen).


Meer informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].