Vanmorgen ontvingen maar liefst 14 inwoners van Harderwijk en Hierden een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Joon verraste hen tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal van het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk.
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd:

De heer Maarten van Panhuis (46) valt allereerst op door zijn tomeloze inzet voor vluchtelingen en statushouders. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat wetgeving veranderde en dat de 24-wekengrens voor asielzoekers werd opgeheven. Dankzij hem kunnen duizenden mensen in afwachting van hun procedure, aan het werk. Maar omdat de praktijk weerbarstiger bleek, vormde de heer Van Panhuis ook een schakel tussen werkzoekenden en werkgevers. Hij richtte de Stichting RefugeeConnect op om beide partijen aan elkaar te koppelen.
Naast zijn inzet voor vluchtelingen, was de heer Van Panhuis ook 13 jaar actief in de lokale politiek en binnen de Hervormde Gemeente in Harderwijk. Daarnaast is hij sinds 2019 voorzitter van het Veteranen Platform Noordwest Veluwe, waarbij hij zich inzet voor erkenning en waardering, het organiseren van bijeenkomsten en het levend houden van de verhalen.

Mevrouw Henny van Gilst-KlaassenTot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd:
Mevrouw Henny van Gilst-Klaassen (67) stond bijna 40 jaar geleden aan de wieg van het Harderwijker Visserskoor De Aalzangers. Tot op de dag van vandaag is ze daar in verschillende rollen actief en zo houdt ze het visserijverleden van Harderwijk levend. Maar ze treedt ook op voor mensen met een beperking in ’t Schild en bij diverse locaties en activiteiten van de Zorggroep Noordwest Veluwe, De Zonnebloem en de Lion’s Club. Daarnaast is ze betrokken bij diverse activiteiten van de Hervormde Gemeente Hierden. Bovendien liep mevrouw Van Gilst jarenlang collectes voor verschillende goede doelen.

De heer Dick van Marle
De heer Dick van Marle (68) is letterlijk en figuurlijk een verbinder. Met zijn expertise op het gebied van communicatietechnologie maakt hij het verschil in de samenleving. Via de basisschool van zijn kinderen werd hij initiator, aanjager en uitvoerder van technologische vernieuwing in het Nederlands onderwijs. Hij stond aan de wieg van het gebruik van laptops, digiborden en goede educatieve software. Middelen die nu niet meer weg te denken zijn op basisscholen in ons land.
Hij is als vrijwilliger en bestuurslid bovendien betrokken bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, waar hij zijn technologische kennis overdraagt aan de volgende generatie. Bij de Stichting Mechanische Registratie en Administratie (SMRA) hielp hij het ledenbestand van de Protestantse Kerken in Nederland te digitaliseren. Daarnaast was de heer Van Marle in diverse rollen actief bij duikteam Nautilus, is hij politiek actief als fractieondersteuner bij de VVD en zet hij zich in als voorzitter van wijkvereniging Drielanden.

Mevrouw Beppie Jansen
Mevrouw Beppie Jansen (61) zet zich al 25 jaar belangeloos in voor anderen. Dat doet ze onder andere als onmisbare kracht bij de Stichting Sinterklaas Intocht en bij de Oranjevereniging. Als algemeen bestuurslid speelt ze een sleutelrol in de organisatie van de festiviteiten op Koningsdag. Met name het artistieke beleid rust op uw schouders. Daarnaast is ze penningmeester bij het Koperensemble Gelre Brass. Als muzikant, trotse Harderwijker en liefhebber van het Harderwijker visserijverleden is ze mede-initiator en organisator van het jaarlijkse Visserijconcert in de Grote Kerk. Daarnaast is zij al jarenlang mantelzorger, eerst voor haar moeder en nu nog voor haar vader.

De heer Gerald van Ark
De heer Gerald van Ark (49) zet zich als vrijwilliger al jarenlang in voor Damclub ‘Denk en Zet’ in Hierden. Sinds 2016 is hij voorzitter van deze club. De heer Van Ark wordt omschreven als het hart van de club: hij regelt het vervoer voor leden die niet zelf kunnen komen, organiseert competities en snel-damavonden, en zorgt zelfs voor de boodschappen en prijzen.
Als ondernemer in de bouw biedt hij bovendien stageplekken aan leerlingen van MijnSchool, een onderwijsorganisatie voor gespecialiseerd praktijkonderwijs. Hij is daarnaast al vele jaren mantelzorger voor diverse familieleden en springt ook regelmatig bij als anderen vanwege ziekte hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door hun huisdieren op te vangen.

Mevrouw Suzan Numan
Mevrouw Suzan Numan (71) begon haar vrijwilligerswerk ruim 20 jaar geleden bij de Protestantse Gemeente in Harderwijk. Daarnaast zette zij zich jarenlang in voor de Volksuniversiteit, waar ze met name de PR en communicatie voor haar rekening nam, maar ook een belangrijke bijdrage leverde bij de verhuizing naar een nieuwe locatie.
Sinds 2013 helpt ze via Vluchtelingenwerk nieuwkomers hun weg te vinden in onze samenleving. Daarnaast verzorgt ze ook daar de PR, werft nieuwe vrijwilligers en begeleidt vluchtelingengezinnen bij de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Bovendien is ze al 8 jaar lang collectant voor de Brandwondenstichting.

Mevrouw Gerdien Morren-Holstege
Mevrouw Gerdien Morren-Holstege (63) is raadslid voor CDA Harderwijk-Hierden. In die rol heeft ze bijgedragen aan een (verkeers)veiligere en toegankelijke stad. Ze heeft een groot hart voor de lokale geschiedenis, wat blijkt uit haar vrijwilligerswerk als o.a. stadsgids bij het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen. Al sinds de oprichting in 1996 is ze een drijvende kracht binnen deze vereniging.
De liefde voor de lokale geschiedenis bewoog haar er ook toe om als raadslid een motie in te dienen waarmee ze ervoor zorgde dat de gemeente 99 namen van Joodse Harderwijkers adopteerde op het Nationaal Holocaust Monument. Daarnaast is ze jarenlang actief geweest bij de Oranjevereniging.

De heer Peter van de Mheen
De heer Peter van de Mheen (71) was jarenlang werkzaam als buschauffeur. In 2006 richtte hij samen met anderen de Buurtbus in Harderwijk op. Maar liefst 17 jaar kroop hij als vrijwilliger zelf achter het stuur en was hij bovendien penningmeester.
Daarnaast was hij penningmeester bij de Protestantse Gemeente Harderwijk, binnen de werkgroep ‘Kerk naar Buiten’. Bovendien was hij jarenlang als bestuurslid actief bij de lokale volkstuindersvereniging. De laatste jaren zet hij zich met veel empathie in voor de Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten.

Mevrouw Marijke Wolf-Truijman
Mevrouw Marijke Wolf-Truijman (55) zet zich al bijna vier decennia belangeloos in voor een betere samenleving. Ze is sinds 1986 actief als vrijwilliger binnen Scouting Nederland. Daarnaast is ze mantelzorger, tot het overlijden in 2023 voor haar moeder en nu nog voor haar broer.
Vanuit de zorg voor haar broer is ze ook aangesloten bij de familieraad van Stichting Abrona in Zeist, een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar vormt ze een schakel met het management, houdt ze toezicht en organiseert ze jaarlijks een adempauze voor het personeel. Zij en andere familieleden van bewoners nemen de zorg voor hun dierbaren die dag van het personeel over.

Mevrouw Aly Riemersma-Vinke
Mevrouw Aly Riemersma-Vinke (75) is in de eerste plaats mantelzorgen voor talloze familieleden en bekenden. Maar ze draagt ook zorg voor een prettige samenleving. Zo richtte zij een belangenvereniging op in haar woonwijk Drielanden, waarbij ze zelf plaatsnam in het dagelijks bestuur. Daar zorgde ze voor rust en verbinding in een rumoerige tijd.
Ze richtte ook het dames-visserskoor Kokkels en Mossels op en speelt daar nog steeds op diverse vlakken een actieve rol: van liedjes schrijven en kostuumontwerp tot het maken van decorstukken. Ze is bovendien al 22 jaar bestuurslid bij de Stichting Blij Bewegen, die twee sportclubs voor mensen met een verstandelijke beperking omvat: een zwemgroep en een volksdansgroep. Daarnaast is mevrouw Riemersma al sinds 1985 op verschillende terreinen actief binnen de Protestantse Gemeente in Harderwijk. De afgelopen 11 jaar was ze bovendien actief als vrijwilliger bij het Repaircafé.

Mevrouw Wil Voet-Joosse
Mevrouw Wil Voet-Joosse (81) begon haar vrijwilligersloopbaan in 1980 bij Stichting Koningskind, waar ze een stem gaf aan mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Ze nam ook het penningmeesterschap voor haar rekening en beheerde o.a. het budget voor Handicap NL. Voor die laatste was ze naast penningmeester ook rayonhoofd, organisator én wijkhoofd. Voor Handicap NL én voor de Nierstichting en de Hartstichting ging ze ook lange tijd als collectant langs de deur.
Bovendien was ze als vrijwilliger actief binnen de Petrakerk. Ondanks dat mevrouw Voet al jaren mantelzorger is voor haar man en dochter, zet ze zich ook nog in voor welzijnsorganisatie ZorgDat. Als wandelmaatje, boodschappenhulp en begeleider naar ziekenhuisbezoeken. Tot slot was ze 11 jaar lang betrokken bij dagactiviteitencentrum De Schuilplaats en maar liefst 23 jaar lid van de cliëntenraad van zorgorganisatie Careander, waar De Schuilplaats onder valt.

Mevrouw Jacqueline van Dieren-Gootjes
Mevrouw Jacqueline van Dieren-Gootjes (61) is al decennia lang actief als vrijwilliger. Jarenlang was ze als ‘juf Jacqueline’ een vertrouwd gezicht bij de Kinder Bijbel Klub en de nevendienst. Maar ook op de basisschool van haar kinderen zette ze zich in, als ouderraadslid en overblijfmoeder. Daarnaast hebben zij en haar man jarenlang hun huis opengesteld voor pleegkinderen, voor korte en langere tijd. Zelfs als de pleegzorgperiode voorbij was, bleven ze indien nodig betrokken. Een van de kinderen vindt nog steeds een veilig thuis bij de familie.
Al ruim 20 jaar is mevrouw Van Dieren bovendien vrijwilliger bij het Leger Des Heils, waar ze onder meer als winkelmedewerker en coördinator optreedt. Ook gaat ze voor verschillende organisaties al bijna 35 jaar trouw met de collectebus langs de deuren. En ondanks dat ze mantelzorger was voor haar vader en schoonouders en nu nog haar moeder, vindt ze daarnaast nog tijd om wekelijks een vrijwilligersdienst te draaien het Hospice in Ermelo.

Mevrouw Margreet Oudshoorn-Vedder
Mevrouw Margreet Oudshoorn-Vedder (56) maakt het al twintig jaar mogelijk dat kwetsbare ouderen kunnen genieten van een ontspannen en verzorgd weekje weg in de vorm van een bootreis, georganiseerd door de Zorggroep Noordwest Veluwe, maar naar een idee van mevrouw Oudshoorn. Ze is naast bedenker ook organisator, coördinator, werft vrijwilligers, bezoekt locaties, bedenkt sponsoracties en gaat mee aan boord om de 50 vrijwilligers die per reis nodig zijn, te begeleiden. Daarnaast is ze al sinds 1998 vrijwilliger binnen de Hervormde wijkgemeente De Regenboog.

De heer Wim Sederel
De heer Wim Sederel (66) zet zijn bestuurlijke en financiële expertise al decennia lang in voor talloze organisaties en stichtingen. Hij was bestuurslid binnen het VCO, de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Harderwijk. Sinds 2000 zat hij ook lange tijd in het bestuur van de Stichting het Burgerweeshuis. Van 2007 tot 2014 heeft hij zich op verschillende niveaus ingezet binnen de Protestantse gemeenschap in Harderwijk. Tijdens de coronaperiode maakte hij zich bij de kredietcoöperatie Veluwe - met succes - hard voor het tijdelijk stopzetten van financiële verplichtingen.
Ook bij de Rotaryclub Harderwijk is de heer Sederel al lange tijd een vertrouwd gezicht. Hij vervult en vervulde daar diverse rollen. Onder andere in diverse commissies, als voorzitter en via Job Rotary wist hij daar verschil te maken.
In 2017 richtte de heer Sederel de lokale energiecoöperatie Endura op. Dit initiatief kwam voort uit een in zijn ogen noodzakelijke transitie van onze energievoorziening van fossiel naar duurzaam. Zijn motivatie hiervoor is een persoonlijk gevoeld rentmeesterschap in onze omgang met de aarde.

Gedecoreerder 2025 Harderwijk
