VNOG: 'Blijf zoveel mogelijk thuis. Ook komend paasweekend'

In paasweekeinde uit voorzorg wegen en toeristische plekken in regio gesloten voor rijdend verkeer. Zo ook de Strandboulevard Oost en West in Harderwijk.

Hou vol en blijf zo veel mogelijk thuis, ook in het komende paasweekend. Dat is en blijft de boodschap. Om dat te onderstrepen, heeft de Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland besloten uit voorzorg een aantal wegen en toeristische plekken in de regio af te sluiten voor alle verkeer.

Dit zijn vooralsnog de Pomphulweg  en Alverschotenseweg (de Halte Asselroute) tussen Hoog Soeren een Hoog Buurlo en de Strandboulevard Oost en West in Harderwijk. Als blijkt dat het nodig is om meer wegen of plekken af te sluiten, dan kan dat per direct. Overtreden van het verbod betekent een forse boete: 399 euro voor volwassen, 95 euro voor minderjarigen.

Dit besluit is genomen met een zonnig paasweekend voor de boeg.
Vorig weekend werd er in het hele land overlast ervaren, veroorzaakt door groepen motorrijders en wielrenners. VNOG-voorzitter Ton Heerts: “Het huidige beeld uit de regio is rustig. Er is een hoge mate van acceptatiegraad in onze veiligheidsregio. We willen deze overwegend positieve lijn in onze regio doorzetten. De boodschap ‘blijf thuis’ wordt over het algemeen goed nageleefd. Dat blijft ook nodig, we zijn er nog niet: het virus verspreidt zich nog steeds en er zijn nog steeds veel mensen ernstig ziek.”

Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) doet een dringende oproep tijdens het paasweekend vooral thuis te blijven en de voorschriften van RIVM na te leven. De boulevard in Harderwijk is voor toeristen een leuke plek om heen te gaan en af te spreken. Wij roepen, gezien de Corona-crisis een ieder op dat nu niet te doen. De boulevard is niet toegankelijk voor motoren en auto’s, maar ook groepen wielrenners/ fietsers roepen we op hier vooral niet met elkaar naar toe te gaan. Blijf zo veel mogelijk thuis en haal een frisse neus in je eigen buurt”.   

Grensverkeer
Het is, op grond van het huidige beeld in onze regio en dan met name in de Achterhoek, vooralsnog niet nodig om grenscontroles aan te scherpen of delen van het grensgebied als verboden gebied aan te wijzen. Er is hierover nauw contact met de Kriesenstab in Duitsland en ook op landelijk niveau. Voorzitter VNOG Ton Heerts: “Mede namens de burgemeesters in de Achterhoek doe ik een dringend beroep op Achterhoekers en de rest van Nederland; ga niet de grens over als het niet nodig is, ook niet om te tanken of om boodschappen te doen. Zolang iedereen zich aan beide kanten van de grens goed aan de regels houdt, kunnen we de grens open houden. Dus wees vooral verstandig en houd je aan de voorschriften.” Komende tijd zijn er in de grensstreek wel extra politiecontroles.

Woonboulevards en tuincentra
Op voorhand worden geen problemen verwacht bij woonboulevards, tuincentra en grote winkels. De landelijke brancheverenigingen kondigen zelf ook stevige maatregelen af. Bedrijven zijn zelf aan zet om te voldoen aan de landelijke bepalingen en richtlijnen. Zij moeten onder meer hun klantenstroom reguleren en afremmen en de klanten moeten voldoende afstand kunnen houden. Heerts: “Het dringende verzoek aan alle winkels is om deze richtlijnen na te leven. Waar problemen worden voorzien kunnen we besluiten over te gaan tot het sluiten van parkeerplaatsen of zelfs tot het sluiten van de winkel. Laten we er samen alles aan doen om dat te voorkomen.”

Forse beperkingen voor gehele recreatiesector
Eerder werd al bekend dat alle vakantieparken, campings en (jacht)havens gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, recreatieruimtes en sanitairblokken moeten sluiten. Tenzij een vakantiepark of camping wordt aangewezen door de voorzitter van de veiligheidsregio als een verboden gebied. Heerts: ”Het is geen vakantietijd, het is crisistijd. Het advies is blijf thuis. We hebben nu iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen.”

Hou vol!
Ton Heerts, tot slot: “Hou vol! De impact van het coronavirus op ons dagelijks leven is groot. Maar we moeten nu echt volhouden en ons aan de regels houden. Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Als we nu verslappen, dan is de kans groot dat we alle winst die we nu geboekt hebben in de strijd tegen het virus, teniet doen. We moeten dit samen doen!”.