Visum, ESTA en andere noodzakelijke documenten voor Mexico

Voordat u naar Mexico vertrekt is het belangrijk om na te gaan welke documenten en visa u nodig heeft. Nederlandse toeristen hebben over het algemeen geen visum nodig voor Mexico, maar ze krijgen bij aankomst een gratis stempel in hun paspoort. Sinds vorig jaar zijn deze regels echter aangescherpt als gevolg van de coronacrisis.

Hoewel Nederlanders geen visum voor Mexico nodig hebben kan een visum of een reistoestemming wel nodig zijn voor een overstap of tussenlanding in een ander land, bijvoorbeeld bij een tussenstop in Amerika

Als u in Amerika overstapt moet u een ESTA aanvragen, zelfs als u de luchthaven niet verlaat en direct doorreist naar Mexico.

Visum- en paspoortvereisten
Nederlandse toeristen hebben voor een verblijf in Mexico van maximaal 180 dagen geen visum nodig. Bij aankomst krijgen zij een stempel in hun paspoort. Het is dus niet nodig om al voor vertrek een visum aan te vragen. Reizigers die langer dan 180 willen blijven hebben wel een visum nodig. Zij kunnen contact opnemen met de consulaire afdeling van de ambassade van Mexico.

Mexico unsplash photos Visumbuiteland
Puebla, Mexico (https://unsplash.com/photos/uILhNE1VcwA)

Strengere regels vanwege de coronapandemie
De Mexicaanse autoriteiten hebben de beperkingen in bepaalde staten versoepeld in het kader van het kleurensysteem, waarmee het coronavirus op landelijk niveau wordt gemonitord. Op basis van dit systeem worden plaatselijk beperkingen ingevoerd. Iedere staat krijgt een van de vier kleurcodes toegewezen op basis van de lokale besmettingsgraad. De niveaus lopen van groen tot rood, waarbij rood staat voor een grote stijging van het besmettingsrisico.

Reizigers die naar Mexico reizen moeten een gezondheidsverklaring invullen en een QR-code scannen die bij hun aankomst gegenereerd wordt. Het is niet nodig om zich voor vertrek te laten testen en er is geen verplichte quarantaine na aankomst. Wie symptomen van het virus heeft moet contact opnemen met de gezondheidsorganisatie Sanidad Internacional.

ESTA Amerika aanvragen
Veel vluchten naar Mexico en Midden-Amerika hebben een tussenstop in de Verenigde Staten. Houd er rekening mee dat u een ESTA nodig heeft (of een visum voor Amerika) om in de VS te mogen overstappen. Dit geldt ook als u alleen een tussenlanding maakt en het vliegtuig niet verlaat. Het ESTA kan eenvoudig online worden aangevraagd. Aanvragen worden over het algemeen binnen drie dagen verwerkt. Vertrekt u al op korte termijn naar Mexico en bent u vergeten een ESTA aan te vragen? Dan kunt u een spoedaanvraag indienen. Spoedaanvragen worden meestal binnen een uur goedgekeurd.

Houd er daarnaast rekening mee dat er op dit moment een inreisverbod voor de Verenigde Staten geldt. Dit verbod geldt voor iedereen die in de 14 dagen voorafgaand aan hun aankomst in een van de Schengenstaten zijn geweest. Het inreisverbod geldt ook voor personen die alleen in de Verenigde Staten overstappen en dus ook voor personen die vanuit Nederland met een overstap in de Verenigde Staten naar Mexico willen reizen.