Vintage kilosale bij Dindoa; opbrengst kledingmarkt voor renovatie sporthal

Door Marco Jansen - Zaterdag 24 februari is er van 10.00 tot 16.00 uur een Vintage kilosale bij korfbalvereniging Dindoa. Een kledingmarkt waarbij gebruikte, maar kwalitatief goede kleding per kilo wordt verkocht in de sporthal van Dindoa. De opbrengst is voor de renovatie van de sporthal, waarvoor nog behoorlijk wat geld nodig is.

De actiecommissie van Dindoa is al het hele seizoen 2023-2024 bezig met acties om geld in te zamelen voor het project renovatie en verduurzaming

Dit begon in september met de colorrun, gevolgd door een wijnactie en vrijdag 9 februari een bingo, die ruim 2.000 euro opbracht. “We staan nu op ruim 12.000 euro en ik hoop ook dat de kledingmarkt een aantal duizenden euro’s opbrengt”, aldus voorzitter Leonard Osté.
 
De voorbereidingen zijn al volop gaande. Inge de Kruijf, één van de leden van de actiecommissie, heeft al boven verwachting veel binnengekregen. “Afgelopen zaterdag werden er in 2 uurtjes 25-30 zakken kleding gebracht. Dat ging bizar snel. Alles wordt uit de zakken gehaald en bekeken, want het moet gewoon van goede kwaliteit zijn. Er zit van alles bij: mooie merkjassen, sportschoenen, korfbal zaalschoenen, tops, t-shirts, lange en korte broeken, jurkjes. Niet alleen kinderkleding, maar ook voor volwassenen”, zegt ze na een eerste inventarisatie.
 
Twee inzamelmomenten
Er zijn nog twee inzamelmomenten. Donderdag 15 februari tussen 19.00-21.00 uur en vrijdag 23 februari van 16.00-19.00 uur. Dan kan kleding worden ingeleverd aan de Watervalweg 170. Na een oproep richting de eigen leden komt tot nu toe komt alles uit het netwerk van de club, maar ook inwoners van Ermelo worden opgeroepen kleding te doneren. “Ruim je kledingkast op voor de verkoop.”
 
Vintage kleding is hip
Zo wil de actiecommissie bruikbare kleding een tweede leven geven. “Gedragen kleding is geen taboe meer, maar hartstikke populair en actueel; het is duurzamer en dat past ook bij het thema verduurzaming waar we dit voor doen.”
 
Per kilo afrekenen
Op de dag zelf wordt alles na selectie netjes uitgestald op tafels en de tribune in de sporthal. De Kruijf: “Er komt een hoekje met schoenen en met spijkerbroeken. We gaan op maat en op kleur sorteren, we lenen kledingrekken en hangers. Bovenkleding hangen we het liefst op. Het wordt een markt waar je lekker kunt shoppen voor weinig geld. We rekenen per kilo af; de eerste kilo kost een tientje en iedere opvolgende kilo 5 euro. Alles wordt netjes afgewogen.”
 
De Vintage kilosale is de eerste actie waarmee Dindoa ook mensen van buiten de club uitnodigt om langs te komen. Osté: “Vooral scholieren zijn hiervoor in; we gaan daarom posters ophangen op scholen.” De Kruijf: “Het is ook interessant voor jonge gezinnen.” De club gaat ook posters ophangen op prikborden in supermarkten en op de campings/vakantieparken.
 
Van gas naar warmtepompen
De opbrengst is voor de renovatie van de sporthal, die dateert van 1997, inclusief de vloer. In oktober 2023 heeft het bestuur een ‘go’ gekregen voor het hele plan in de algemene ledenvergadering, op voorwaarde dat de financiering daadwerkelijk rond zou komen. Osté: “We hebben een investeringsbedrag nodig van ruim 8,5 ton voor renovatie, waarbij we ook verduurzamen. Er komt een nieuwe sportvloer, een klimaatinstallatie met warmtepompen voor verwarming en ventilatie. Ook worden de wanden en het dak geïsoleerd. Alle platen worden vervangen. De zonnepanelen liggen er al en met warmtepompen en isolatie willen we de energiekosten terugbrengen.”
 
Inkomsten en uitgaven
Het financiële plaatje ziet er een stuk beter uit nu de gemeente Ermelo een eenmalige subsidie van 300.000 euro heeft verstrekt voor de renovatie. Osté is blij dat het verzoek is gehonoreerd. “Doordat grondstof- en energieprijzen zijn verhoogd hebben we de gemeente gevraagd om bij te dragen. Wij doen zelf de exploitatie, het onderhoud en de schoonmaak. Met deze aanzienlijke bijdrage hopen we er straks weer 25 jaar tegenaan te kunnen.”

Osté hoopt dat Dindoa daarnaast in aanmerking komt voor een landelijke subsidie voor onderhoud van het sportpark en schat deze Bosa-subsidie op 2 ton. “Dan blijft er nog 3,5 ton over en daarvan kunnen we ongeveer 2,5 ton lenen. We willen een ton zelf inleggen, de helft met eigen geld en de andere helft met opbrengsten uit acties. Maar het streefbedrag van 50.000 euro lijkt een hele klus te worden. Als we dat niet halen, moeten we meer lenen.”

2,5 ton lenen is volgens Osté goed te dragen, maar als het veel meer wordt, worden de lasten wel hoger en dat heeft vooral voor de lange termijn consequenties. “Dan doen we langer over de aflossing of moeten we als club meer gaan betalen voor de accommodatie. De keuze voor lenen via een provinciefonds, private investeerders of crowdfunding is nog niet gemaakt. Onze afdracht naar de stichting sporthal Dindoa gaat wel met 25% omhoog. Dit is ook een flinke bijstelling voor inflatiecorrectie. De contributie gaan we mee-indexeren met de inflatie.”
 
 Inkomsten en uitgaven voor het plan liggen nog niet vast. “We zijn gestart met aanbestedingen; dit wordt voorbereid door drie werkgroepen: vloer, isolatie en klimaathuishouding/technische installatie.  Deze bestaan uit 3-4 leden waarvan de helft mensen met technische kennis.”
 
Het actiejaar loopt nog tot de opening van het zaalseizoen 2024-2025. In de zomer moet de renovatie starten, in oktober 2024 moet deze af zijn.

Dindoa-voorzitter Leonard Osté en Inge de Kruijf van de actiecommissie roepen inwoners van Ermelo op voor de Vintage Kilosale
Dindoa-voorzitter Leonard Osté en Inge de Kruijf van de actiecommissie roepen inwoners van Ermelo op voor de Vintage Kilosale. (foto: Marco Jansen)