Versnelling verduurzaming door vastgestelde kaders van duurzaamheidsfonds

Gisteren, donderdag 9 november, heeft de gemeenteraad de kaders van het duurzaamheidsfonds vastgesteld. Voor dit fonds is een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld in het coalitieakkoord en collegeprogramma. De vastgestelde kaders geven het college van B en W het startsein om verschillende projecten en regelingen te kunnen uitwerken die verduurzaming in Harderwijk kunnen versnellen.

Het fonds draagt bij aan de doelen uit de duurzaamheidsvisie

Die kent 4 pijlers: circulaire economie, biodiversiteit, klimaatadaptatie en energietransitie. Omdat ze voor de energietransitie in lijn lopen met de Harderwijkse doelstelling (CO2-uitstoot met 45% verminderen in 2031 t.o.v. 2010), moet het fonds helpen met de landelijke doelstelling (CO2-uitstoot met 55% verminderen in 2030 t.o.v. 1990). Het geld is bedoeld voor aanvullende zaken op bestaande projecten of regelingen. Voor regelingen die nu al beschikbaar zijn kunnen bewoners gewoon naar het duurzaamheidsloket.
 
Ze richten ons op zo groot mogelijke doelgroepen
De inzet is altijd dat ze projecten kiezen waar een zo groot mogelijke groep aan mee kan doen. Daarbij richt het duurzaamheidsfonds zich vooral op doelgroepen in de samenleving die nu niet (of deels) mee kunnen doen aan de verduurzaming. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld particuliere woningeigenaren die minder financiële mogelijkheden hebben, ondernemers zonder financiële buffer voor investering in duurzaamheidsmaatregelen of maatschappelijke organisaties als sportverenigingen, culturele instellingen en geloofsgebouwen.
 
Ze werken met meetbare doelstellingen zoals tonnen, liters en vierkante meters
De doelstellingen voor de projecten en regelingen waar ze de gelden van het fonds voor inzetten moeten meetbaar zijn. Daarmee geven ze aan de voorkant per project of regeling aan wat ze verwachten en evalueren ze na afloop of deze verwachting ook is behaald. Meetbare doelstellingen zijn bijvoorbeeld: vermindering van grondstoffenverbruik (tonnen), toegevoegd groen (m2 en aantal bomen), opgewekte duurzame energie (TJ) of besparing van fossiele brandstoffen (liters).
 
“Gaat de verduurzaming een geweldige boost geven”
Wethouder Pijnenburg: “Met het duurzaamheidsfonds zetten we in op versnelling en willen we snel kunnen schakelen. Het duurzaamheidsfonds biedt ook ruimte om innovaties te ondersteunen die anders niet of moeizaam van start kunnen. Kortom, dit gaat de verduurzaming van Harderwijk een geweldige boost geven!”