Verkoopexpositie Jaap Gerling in Stadsmuseum Harderwijk

“Zelf beeldend bezig zijn is een voorwaarde om goed les te kunnen geven” meent Jaap Gerling, opgeleid als docent Beeldende Vorming. 

Vanaf het begin van de jaren ’70 tot de dag van vandaag geeft hij tekenles aan leerlingen van het voortgezet onderwijs.

De Smeepoortzaal op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum biedt aan (lokale) kunstenaars en creatieven de gelegenheid hun werk te exposeren. Vanaf 5 maart toont Jaap Gerling (1947) een selectie zijn werk. Gerlings werk heeft als onderwerp het landschap in de omgeving van Harderwijk.

Toen Gerling omstreeks 2010 terechtkwam op de Noordwest Veluwe, werd hij onmiddellijk getroffen door het landschap. Het Putterbos, de heidevelden in Ermelo, Elspeet, Garderen en Speuld, het Malebos en het bos van de dansende bomen in Drie. Daar kunt u hem tegenkomen, niet gewapend met een gigantische telelens maar voorzien van een eenvoudig schetsboek en een uitstekend visueel geheugen. De fascinatie voor de natuur in dit gebied heeft hem in de eerste jaren van zijn verblijf in de regio gebracht tot het maken van honderden schetsen en pentekeningen.  “Ik heb hiermee alleen nooit in de publiciteit willen komen” zo vertelt hij.

Toen het lesgeven wat minder tijdrovend werd omdat er lesvrije dagen beschikbaar kwamen, ontstond er ruimte in mijn hoofd en handen voor het produceren van groter en technisch moeilijker uitvoerbaar werk. Met deze expositie in het Stadsmuseum kom ik voor het eerst als professioneel kunstenaar naar buiten. Ik toon mijn werk nu aan iedereen die het wil zien. Spannend maar ik ben er erg gelukkig mee.

Mijn werk heeft vaak een ontstaansproces van jaren, is gerelateerd aan de zichtbare werkelijkheid, maar is veel meer dan dat. Waar het een abstracte voorstelling lijkt te zijn, blijft het toch toegankelijk voor de geïnteresseerde toeschouwer uit de regio. Goede en integer gemaakte kunst is echter niet plaats- of regiogebonden, maar kan iedereen in het hart treffen.

Vaak werk ik aan meerdere werken tegelijkertijd en mijn schilderijen zijn een soort geesteskinderen van me. Ik hoop dat de toeschouwer in mijn werken het sprankelende en soms verrassende licht ziet dat ik wil ontdekken en waaraan ik mijn levensvisie ontleen.

Jaap Gerling toont zijn werk voor het eerst aan een breed publiek. Zijn werk is bovendien te koop. De expositie is te zien vanaf 5 maart tot en met 8 mei 2016.

Het Stadsmuseum Harderwijk brengt inwoners en bezoekers van Harderwijk in aanraking met kunst , cultuur en geschiedenis. De tentoonstellingen bezoek je op vertoon van je Museumkaart gratis, reguliere entree is € 6,00 voor volwassenen, € 3,50 voor jongeren t/m 18 jaar.

De exposities op de begane grond zijn altijd gratis toegankelijk. Een prachtige gelegenheid om meerdere keren per jaar binnen te lopen en te genieten van het werk van lokale kunstenaars.  Zo bieden wij een vertrouwde,  laagdrempelige manier om met kunst in aanraking te komen.