Verkeersveiligheid is van groot belang in onze gemeente

Campagne nieuws - We zijn een drukke gemeente, hebben relatief veel inwoners voor de grond die we hebben. Al die bewoners willen zich ook door de gemeente bewegen. Lopend, fietsend of met een ander vervoersmiddel. 

Al jaren achter elkaar zijn er verschillende plannen opgesteld als het om verkeersveiligheid gaat 

Inmiddels zitten we op het plan: Actualisatie Verkeersveiligheidsplan 2020. Een opvolger van het plan uit 2016. Toen dat in 2020 afliep waren 99 van de 106 aandachtspunten afgerond. 93%.  Een succesvol plan dus, dat vraagt om een opvolger. Die opvolger is er. Er zijn 108 verkeerspunten in Harderwijk en Hierden die aandacht nodig hebben. In het vorige plan waren dit er 106.
 
Gemeentebelang gaat voor het belang van de fietser in de komende jaren. In de 3 punten die wij nu uitlichten, is de aandacht voor een veiliger fietspad het grootst. Hierdoor kan in alle drie de gevallen de automobilist ook veiliger aan het verkeer deelnemen. Een win-win-situatie. Wij denken aan een fietstunnel onder de Ceintuurbaan. Zo kunnen fietsers en voetgangers veilig van de Randweg richting de Korhoenlaan en andersom. Automobilisten hoeven hierdoor geen rekening meer te houden met fietsers en door een knik in de weg op deze plek in plaats van vol gas rechtdoor, haal je de snelheid er ook uit.
 
Een andere tunnel voor fietsers én voor auto’s moet wat Gemeentebelang betreft gerealiseerd worden onder het spoor bij de Hoofdweg/Deventerweg gerealiseerd worden. Verkeer op de Deventerweg/Hoofdweg zal hierdoor niet meer hoeven te wachten op de dichte spoorbomen. Dit zorgt in de ochtend-, maar vooral avondspits voor lange files. De Hoofdweg staat 8 keer in het Verkeersplan als aandachtspunt. De Deventerweg 4x. Hoewel ze niet allemaal door onze tunneloplossing opgelost kunnen worden, heeft deze oplossing van Gemeentebelang wel effect op deze 12 verkeerspunten. Dan hebben we al 11% van het plan te pakken. Dus deze tunnel moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden.
 
Een ander punt in Harderwijk dat onze aandacht al even heeft, is de Stadswei. Het punt staat ook in het plan. Namelijk de uitbreiding van de Kiss & Ride strook ter hoogte van het Vliepad. Gemeentebelang zal kort na de verkiezingen met een plan komen voor dit gevaarlijke stuk weg wat voor schoolkinderen, fietsers en automobilisten een stuk veiliger zal worden.
 
350000 per jaar heeft de raad over voor de behandeling van de 108 aandachtspunten. Gemeentebelang vindt dat te weinig. Sommige oplossingen zijn te minimaal, of weggegooid geld, omdat de oplossing dan geen verbetering is. Wij geven liever €100000 meer uit voor een verkeersveiliger Harderwijk voor alle inwoners, dan dat we subsidie verstrekken voor kleine, culturele evenementjes waar maar een paar mensen blij van worden.
 
Na de verkiezingen zal Gemeentebelang gaan strijden om voor 2026 100% van de 108 Aandachtspunten Verkeer opgelost te hebben. In ieder geval weer 93%.

Verkeer Harderwijk