‘Verdiepingsslag Hierden is visie, géén toetsingskader’

Door Harry Schipper – De ‘Verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden’, is een visie waarin een wensbeeld wordt geschetst hoe vooral het buitengebied van Hierden er in de toekomst uit moet gaan zien.

En dus is de verdiepingsslag niet meteen ook een toetsingskader, dat als juridische basis dient voor tientallen bouwplannen, die Hierdenaren soms al jaren geleden bij de gemeente hebben ingediend en die te horen kregen dat goedkeuring afhangt van de vraag of ze straks nog in die visie passen

Ja en nee. Nee en ja. De raadsfracties in de Harderwijkse gemeenteraad struikelden afgelopen donderdagavond zo’n beetje allemaal over de exacte status van de verdiepingsslag, die ze in een volgende raadsvergadering moeten vaststellen. Want het maakt natuurlijk nogal uit of je met z’n allen praat over wat het meest wenselijk is voor de ontwikkeling van het buitengebied met z’n bloemrijke weilanden, cultuurhistorische enken, talrijke houtwallen en fraaie bospercelen met op veel plekken schitterende doorkijkjes vanuit de randen van het dorp Hierden tot soms helemaal aan de Randmeren aan toe. Dat moois moet allemaal behouden blijven en zelfs versterkt, vinden in elk geval alle raadsleden.

Of praten we nu over de juridische hardheid ervan, die ervoor moet zorgen dat er niet overal in dat mooie gebied maar lukraak woningen en andere bouwwerken gebouwd mogen worden. Of ergens anders juist weer wél, immers; er zijn veel Hierdenaren die graag  willen dat hun kinderen in hun eigen dorp blijven wonen, maar waarvoor nu eenvoudigweg te weinig woningen kunnen worden gebouwd.

Volgens wethouder Edwin Enklaar, sinds kort ook de ‘wijkwethouder’ voor Hierden,  is de verdiepingsslag noodzakelijk om te bepalen of en waar iets wel en waar iets nu juist niet kan. “Want we moeten voorzichtig omgaan met Hierden en tegelijk neemt de druk door woningbouw toe”. In de visie van Enklaar en de andere leden van het college van B en W is het doel van de verdiepingsslag juist wél ‘een aanvullend en gedegen toetsingskader voor ruimtelijke plannen, waarin behoud, herstel en ontwikkeling van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied van Harderwijk en Hierden centraal staan’. De verdiepingsslag ziet B en w als ‘een aanvulling op de geldende kaders’.

Enklaar voegde daar donderdagavond nog aan toe: “Die bestaande beleidskaders waren niet toereikend, dus daarom de verdiepingsslag”.
Raadsfracties als die van D66, PvdA, VVD en Harderwijk Anders willen in elk geval dat recht wordt gedaan aan de toezeggingen die aan Hierdenaren zijn gedaan. “Het stuk wat nu voor ons ligt, is totaal niet geschikt als toetsingskader voor het buitengebied. Er zitten teveel open eindjes in om als toetsingskader te gebruiken”, oordeelde het Harderwijk Anders-raadslid Tessa Pullen. Volgens haar heeft de verdiepingsslag ‘veel stof doen opwaaien onder bewoners van het gebied’: “Initiatieven waarvoor in het verleden een toezegging van medewerkers verleend werd door het college en ambtenaren, kunnen nu in het water vallen als gevolg van de verdiepingsslag”. Haar fractie wil dan ook, samen met de SGP, in de volgende raadsvergadering met een amendement komen waarin de verdiepingsslag wél als visie kan worden gebruikt, maar niet als toetsingskader.

Pullen kondigde ook alvast een motie aan om er zeker van te zijn dat de bouwinitiatieven die zijn ingediend vóór het vaststellen van de verdiepingsslag, ‘gewoon moeten worden getoetst aan het huidige, geldende beleid’

Andere partijen wachten dat amendement en de motie van Harderwijk Anders even af, want ook zij willen dat de gemeente zorgvuldig omspringt met de belangen van de inwoners van Hierden. Alleen de CDA-fractie zag geen vuiltje aan de lucht. Volgens woordvoerder Gerdien Morren is er maar ‘een aantal Hierdenaren dat klaagt’ en is de verdiepingsslag slechts ‘beperkt kader-stellend’. Ze wees erop dat na de vaststelling van de verdiepingsslag nog een zogeheten uitvoeringsagenda volgt, ‘waarin alles verder wordt uitgewerkt’.

Ook Harderwijk Anders vindt dat er in de nog op te stellen uitvoeringsagenda dieper moet worden ingegaan hoe de verdiepingsslag als toetsingskader kan worden gebruikt, want ‘een toetsingskader moet wel tot in de detail uitgewerkt zijn’.