Verdichte bodemlaag oorzaak wateroverlast Harderweide in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - De wateroverlast in de wijk Harderweide komt waarschijnlijk door een sterk verdichte bovenste bodemlaag, waardoor het regenwater niet de bodem in kan zakken. Dat kan onder meer komen door al het bouwverkeer van de afgelopen maanden en de huizenbouw. 

Dat, samen met de hele natte afgelopen februarimaand (volgens het KNMI de natste sinds de metingen vanaf 1901), verklaart de blijvende plasvorming in veel tuinen.

Het verklaart waarschijnlijk ook de ondergelopen kruipruimtes en, in enkele gevallen, zelfs beschadigde gevels. Dat blijkt uit het bodemonderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Boot en vervolgonderzoek door de gemeentelijke projectgroep Harderweide.  

Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het nog te vroeg is om te bepalen wie  verantwoordelijk is voor de ontstane situatie, maar dat het belangrijk is om op korte termijn, samen met de ontwikkelaars en aannemers, de ergste overlast weg te nemen en de oorzaak aan te pakken. Op dit moment worden onder regie van de gemeente proeven gedaan om te zien welke maatregelen het meeste effect hebben. Zodra die proeven afgerond zijn en duidelijk is wat de gemeente gaat doen, worden de bewoners geïnformeerd.