Veiligheidszorgen over Hierdense wolvenroedels

Door Harry Schipper – De fractie van Gemeentebelang maakt zich zorgen over de wolvenroedels die zich ophouden in Harderwijk en Hierden.

De lokale politieke partij verwacht grote problemen en wil weten of de gemeente recreatiegebieden, zoals het losloopgebied voor honden in het Strokelbos, gaat afsluiten of borden gaat plaatsen om voor wolven te waarschuwen

Het raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang diende gisteren een reeks schriftelijke vragen in bij het college van burgemeester en wethouders. In de brief schrijft hij zelf al een wolf te hebben gespot op de Leuvenumseweg in Harderwijk. En dat er onlangs bij de Hierdense Beek in Hulshorst een roedel van maar liefst negen wolven is waargenomen. Beelden van deze roedel zijn vastgelegd door een wildcamera.
Holleman schrijft verder dat er nu zo’n vijftien tot twintig wolven op de Veluwe rondlopen. Hij wijst naar de verhalen over de schade die ze aanrichten, zoals het doden van schapen, herten, wilde varkens, jonge kalveren en moeflons. “De dreiging zal alleen maar groter worden, omdat de wolf zich snel vermenigvuldigt en geen natuurlijke vijanden heeft”, zo meent hij.

Holleman begrijpt dat de wolf een beschermde diersoort is en dat de dieren vallen onder verantwoordelijkheid van de provincie.  Maar, zo stelt hij: “Gemeentebelang denkt oprecht dat Nederland te klein is voor de wolf en vraagt zich af wat er moet gebeuren voordat de provincie dit ook inziet. De universiteit in Wageningen heeft een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de wolvenpopulatie en hoe de wolven zich gedragen. Uit dit rapport blijkt dat biologen het de wolf in Nederland naar haar zin wil maken. Ecologisch gezien is er niet snel een grens aan de groei van de wolvenpopulatie, omdat er voldoende voedsel voor ze is op de Veluwe. Maar wat is het draagvlak voor de wolf onder de mensen? Het lijkt erop dat vooral de biologen en mensen die verderaf wonen het interessant vinden om te zien hoe de wolf zich gaat ontwikkelen. Maar de boeren en inwoners van het landelijk gebied maken zich grote zorgen om de veiligheid”.

Holleman stelt dat er weliswaar wordt gezorgd voor een goede compensatieregeling bij schade, ‘maar men gaat voorbij aan de emotionele schade bij de betrokkenen, als een wolf bijvoorbeeld huis gehouden heeft onder een kudde schapen’.

Hij overstelpt daarom de Harderwijkse burgemeester en wethouders met vragen, als wat zij eraan gaan doen als de wolvenpopulatie in Harderwijk en Hierden verder toeneemt. En welke maatregelen zij nemen als de ‘oprukkende wolf kiest voor een leefgebied in Harderwijk waar veel recreanten verkeren. “Worden deze gebieden dan afgesloten voor recreanten? Hoe veilig is dit losloopgebied voor honden aan de Plaggenweg bij een toename van wolven? Wat gaat het college doen als dit geen veilig losloopgebied is? Gaat het college in de toekomst borden plaatsen om mensen te waarschuwen voor wolven? Zo nee, waarom niet? Hoe worden inwoners op de hoogte gehouden en komt er publicatie waar mensen terecht kunnen bij eventuele incidenten met een wolf?”

Schapen Guido Franken
(Foto Guido Franken)