Van 1 naar triple 20 (column)

Elk vrij uur (de officiële en zelf geproclameerde) zat ik er. Het was nog voor mijn bier- en wijn tijd, maar ik dronk al wel koffie. Een jaar of vijftien was ik, misschien net zestien. Café Stoppels, de “kroeg” waar het allemaal begon. Waar ik meer sociale vaardigheden opdeed dan in vijf jaar middelbaar.

Elke dinsdagochtend (keuzewerktijd op school, briljant vak) zaten we er met een groep meiden, afgesproken met de twee barmannen

Wij deden alsof we klanten waren, dronken twee uur uit dezelfde bak koffie en kregen daar zes koekjes bij,  zij leerden ons hoe het jongensbrein werkte. Goeie deal hoor.

Ik leerde er darten. Eindeloos veel uren heb ik daar doorgebracht met pijltjes in mijn hand. De euforie toen ik ze alle drie voor het eerst in het driehoekje van de twintig wist te gooien, is nog altijd ongeëvenaard. Omdat we alle tijd van de wereld hadden, deden we regelmatig het bordje rond. Van 1 naar 20, dubbel 1 naar dubbel 20 en triple 1 naar triple 20. Nog altijd krijg ik zo’n nostalgische kriebel in mijn buik als ik weer eens een pijltje mik.

Elk feestje werd daar gevierd, elke toetsweek werd daar afgesloten, alle gespijbelde uren werden daar doorgebracht. Het waren hele vertrouwde vierkante meters, een plek waar ik heel gelukkig ben geweest. En, zoals het een goede puber betaamt, ook wel eens heel boos, onredelijk of verdrietig. Het was de eerste plek in mijn middelbare schooltijd waar ik me wel gezien, maar niet bekeken voelde.

Ik kom er al jaren niet meer, maar toen ik las dat Stoppels gaat verdwijnen, deed dat toch wel iets met me. De herinneringen liggen nu aan de oppervlakte. Elke keer als ik er langs loop, komt er wel weer iets boven. Ik ben een beetje bang dat de herinneringen zinken, als ze niet regelmatig opduiken. Daarom ben ik op zoek naar verhalen.

Misschien is Stoppels wel de plek waar jij de liefde van je leven hebt ontmoet. Misschien ben je op weg om de volgende Van Barneveld te worden en is Stoppels de plek waar je het eerste pijltje hebt gegooid. Deel je herinneringen met ons, laten we ze samen optekenen. Dan vergeten we minder snel.

Mail me naar [email protected], o.v.v. Stoppels

Petronella