Unitas verliest cruciaal duel van Mid-Fryslân, play-offs ver weg

Door Marco Jansen - Het was voor Unitas erop of er onder, zaterdagmiddag tegen concurrent Mid-Fryslân. De uitwedstrijd eind december in Grou was in de slotseconden met 19-18 verloren. Vanwege het betere doelsaldo van de Friezen moest met twee of meer punten verschil gewonnen worden om op onderling resultaat Mid-Fryslân weer te passeren. Het pakte echter anders uit: 22-23.

Beide teams begonnen gezien de belangen in de hoogste versnelling en het duurde een kwartier voor de rust enigszins in de wedstrijd was weergekeerd

De openingsfase was duidelijk voor de bezoekers (1-4) waarbij het opviel dat Unitas na 10 minuten al drie strafworpen had gemist. Toch kwam de ploeg door toedoen van o.a. Mike van Boven en Thomas Hoekstra van 4-6 op 6-6. Bij 8-7 na 20 minuten zorgde Sabine Verhoef voor de eerste Harderwijkse voorsprong.

Aanvoerder Mik van Boven in duel Unitas
Aanvoerder Mike van Boven in duel (foto Jan Hoekstra)

Mark Kreikamp voerde in de verdediging de druk flink op en onderschepte de bal, waarna Noah Bijsterbosch met twee doelpunten voor het eerst het verschil op twee zette: 10-8. Onnodig balverlies leidde toch nog tot een tegendoelpunt, waardoor de voorsprong bij rust minimaal was (10-9).

De tweede helft begonnen de bezoekers wederom het best, waarbij Unitas Thomas Hoekstra kwijtraakte met een tijdstraf en een gele kaart. Bij Mid-Fryslân ging Jesper Tolsma zich steeds nadrukkelijker met de aanval bemoeien en Noah Bijsterbosch kreeg geen grip op de acties van de schutter.  De schade bleef nog redelijk beperkt omdat uit de overnames niet werd gescoord. Maar doordat andere spelers van Mid-Fryslân ook gingen scoren moest Unitas vanaf 11-12 in de achtervolging. Hoekstra maakte nog wel gelijk (14-14), maar bij Mid-Fryslân was Marije Visser ondertussen ook los.

Marije Visser vrije bal Unitas
Vrije bal Marije Visser 

De aanvalster was voor rust nog niet beslissend, maar maakte er na de pauze vijf. Unitas wist door Renee Havenaar, Sabine Verhoef, Mike van Boven en Laura van Winkoop telkens aansluiting te houden en na de 20-20 van Mark Kreikamp leek er weer een kantelmoment aanstaande. Met nog 4 minuten op de klok was het echter Visser die de 20-21 maakte, direct gevolgd door de 21-21 van Van Boven. Van Winkoop zorgde voor 22-21, waarna door een discutabele beslissing van de arbitrage Mid-Fryslân het balbezit hield en de gelijkmaker viel. Unitas verloor de rust in de slotminuten en Visser besliste het met haar zesde treffer in het nadeel van de thuisploeg. Door dit resultaat heeft Unitas plaatsing voor de play-offs niet meer in eigen hand.
 
Coach Marc Houtman Unitas
Coach Marc Houtman geeft instructies 

Unitas verloor op details, het had ook andersom kunnen vallen. De conclusie van coach Marc Houtman was dat de verdediging geen grip had na rust, en de aanval niet voldoende kon leveren. “Je moest hem winnen, het was do or die en het werd die. De eerste helft hadden we wel grip in de verdediging, na rust niet meer en toen moesten we aanvallend bijschakelen. Dat lukte deels, we kwamen tot 22 goals. Bij 20-20 was er een moment dat we het weer naar ons toe trokken en dat voelde je ook in de zaal dat het gebeurde. Maar verdedigend hadden we het te lastig. Marije Visser kwam elke keer onder hoge druk aan de buitenkant vrij, schoot goed, soms laag in de schotklok en maakte goede acties naar binnen. Daar hadden we geen antwoord op. We stonden ook een paar keer anders door overnames, omdat we het spel richting hun mannen moesten ontregelen. De doelpunten vielen te snel.” Ook in de aanval vond Houtman dat het onvoldoende was. “We deden best wel dingen goed, maar als je teveel tegengoals krijgt, moet je aanvallend beter ‘performen’ en een hoger rendement halen. Dan moet alles kloppen, de aanvalsopzet moet zorgvuldig zijn en we moeten geen kans onbenut laten. Dat kregen we niet voor elkaar, we rondden te weinig af en namen ook de verkeerde type kansen. Maar ik kan ze niks verwijten, ze hebben keihard gewerkt om de achterstand in te lopen.” Houtman berustte in de situatie. “De play-offs halen is nu nagenoeg onmogelijk, maar in theorie heb je altijd nog een kans.”

Unitas tegen Mid Fryslan
Er werd fel gestreden om elke bal
 
Mark Kreikamp kon terugkijken op een solide wedstrijd waarbij hij verdedigend zijn niveau haalde en een belangrijk doelpunt scoorde. “Ik denk dat we in het begin te gretig en te ongeduldig waren waardoor het spel iets te rommelig en onzorgvuldig was. Het werd wel beter, het had wat tijd nodig voor de wedstrijd rustig werd. Helaas ging het verdedigende niveau wel naar beneden. Als Mid-Fryslân wat ruimte krijgt, hebben ze een aantal schutters die daar goed van kunnen profiteren. De eerste helft gaven we meer druk op hun schoten. Sabine kon Marije de eerste helft goed houden.”

Kreikamp zag dat Unitas veerkracht toonde en maakte zelf 20-20. “Dat was 7 minuten voor tijd en toen vond ik ons weer de overhand hebben. Maar over de hele wedstrijd hebben we teveel individuele fouten gemaakt. Als je er vijf maakt waar goals uit vallen, dan moet je daarnaar kijken. Dat zijn extra goals terwijl we ze onder de 20 wilden houden. Dat moest ook want, met een verschil winnen was niet eens genoeg.”

Het is een terugkerend probleem dit seizoen en dat maakt volgens Kreikamp ook dat de play-offs uit beeld zijn geraakt. “Als je de play-offs wilt halen, moet het aantal fouten naar beneden. Die maken we te veel, waardoor we twee keer verliezen van Dalto, twee keer van Mid-Fryslân en uit bij DSC. We houden tegenstanders hierdoor langer in de wedstrijd. We scoren er zelf geen 25 of 30, dan moet je het verdedigend beter uitvoeren. De blessures die we hebben helpen daarin ook niet mee. Matte Lipke en Jolien Landman zijn goede mensen in de verdediging. We zien ook dat ploegen niet meer altijd van eigen kracht uitgaan, maar zich ook anders instellen op Unitas.”

Kreikamp schat de kans dat Mid-Fryslân nog twee keer punten laat liggen niet zo groot is, ‘Zij mogen een keer een foutje maken’ maar denkt dat de play-offs halen met deze groep in de toekomst nog zeker mogelijk is. “Ik ben nu 29, bijna 30 en iedereen is verder vrij jong, maar heeft al vrij veel ervaring. Met deze groep kun je de play-offs uiteindelijk prima halen.”
 
Korfbal League 2: Unitas – Mid-Fryslân 22-23 (10-9).

Scores Unitas: Mike van Boven 5 (1 strafworp), Noah Bijsterbosch 4, Thomas Hoekstra 3, Laura van Winkoop 3 (1), Sabine Verhoef 3, Renee Havenaar 2, Mark Kreikamp 2.

Scores Mid-Fryslân: Marije Visser 6, Harm Smit 5, Jennie Terpstra 4, Jesper Tolsma 2, Martijn de Bruin 2, Lotte Schrijver 2 (1), Jakko de Nekker 1, Wessel Bergsma 1.

Teleurstelling bij aanvoerder Mike van Boven Unitas
Teleurstelling bij aanvoerder Mike van Boven