Unitas deelt tik uit aan AW.DTV en verovert koppositie in Korfbal League 2

Door Marco Jansen - Unitas was AW.DTV in de tweede helft de baas en won de strijd om de koppositie met 23-16 van de Amsterdammers. Thomas Hoekstra was als invaller belangrijk met vier doelpunten tegen zijn oude club. Het grootste aandeel had Noah Bijsterbosch met liefst negen doelpunten.

Beide teams hadden hun eerste twee wedstrijden in winst omgezet, dus was deze krachtmeting een meetmoment al vroeg in het zaalseizoen

Unitas, met een jaar Korfbal League als bagage tegenover het geroutineerde AW.DTV dat met voormalig international Mick Snel de topscorer aller tijden van de Korfbal League in het veld bracht. Unitas-aanvoerder Mike van Boven vocht mooie duels met hem uit. Waar Van Boven en Snel elkaar niet veel ontliepen, hadden Daan Reijgersberg en Mark Kreikamp verdedigend de overhand op Stijn Hoekstra en Jim Snel. De schutters van AW.DTV kwamen geen moment lekker in de wedstrijd. Dat gold in eerste instantie wel voor Ilona Ockeloen, maar toen Sabine Verhoef eenmaal grip op de aanvalster kreeg, had AW.DTV een optie minder om uit te spelen.

Mike van Boven verdedigt Mick Snel
Mike van Boven verdedigt Mick Snel. (Foto Jan Hoekstra)

In het eerste aanvalsvak was Noah Bijsterbosch niet te houden door Cedric Pardieck en had binnen 4 minuten al twee ballen binnengeschoten. Bijsterbosch maakte optimaal gebruik van de ruimte die hij kreeg en schoot de ene na de andere bal raak.

Noah Bijsterbosch op schot tegen Cedric Pardieck
Noah Bijsterbosch op schot tegen Cedric Pardieck. (Foto Jan Hoekstra)

AW.DTV liep van 3-1 naar 3-5 door vier doelpunten van de dames, maar Unitas kreeg daarna meer grip en met name de onderscheppingen van Daan Reijgersberg brachten het overwicht weer bij Unitas. De teams hielden elkaar verdedigend in de greep tot 6-6, waarna Unitas door Noah Bijsterbosch en Renee Havenaar een gaatje sloegen naar 8-6.

Duel tussen Jim Snel en Daan Reijgersberg
Duel tussen Jim Snel en Daan Reijgersberg. (Foto Jan Hoekstra)

Na rust (8-7) ontliepen de teams elkaar aanvankelijk weinig. Mick Snel had wat pech met zijn schoten, en werd een keer geblokt door van Boven, maar zorgde toch voor 10-10. Mike van Boven en Noah Bijsterbosch voorkwamen dat AW.DTV de wedstrijd kon overnemen: 12-10. In plaats daarvan kantelde het duel in Harderwijks voordeel, vooral door een ijzersterke invalbeurt van Thomas Hoekstra. Hij schoot twee ballen raak, waarna Van Boven het verschil op vijf zette: 15-10.

AW.DTV had inmiddels ook Jet Hendriks van de bank gehaald en de oud-international scoorde twee keer. Toch kon ook zij niet voorkomen dat Unitas door Noah Bijsterbosch, Laura van Winkoop en Sabine Verhoef wegliep naar 20-12. AW.DTV kon nog wel wat terugdoen, maar het verschil van zeven punten gaf de verhoudingen van de tweede helft goed weer.
 
Oude club
Thomas Hoekstra hoorde donderdag dat hij niet zou starten tegen zijn oude vereniging waar hij veel spelers vanuit de jeugd kent, maar kwam uitgerekend tegen zijn broer Stijn in het veld. “Het is leuk om tegenover hem te staan, maar toen ik erin kwam, heb ik daar niet aan gedacht. Ik was alleen bezig met wat ik moest doen als ik het veld in kwam: doelpunten maken. In vijf minuten gingen er wel even een paar raak. We haalden een hoog aanvalspercentage en dat gaf ook energie aan anderen in de wedstrijd. Sabine ging scoren en Laura maakte haar kansen goed af.” Vanaf de bank zag Hoekstra dat beide teams elkaar lang in de greep hielden. “Wij hadden last van hun goede verdedigende rebounds en zij hadden probleem in het samenspel, omdat Daan er wel tien ballen tussenuit pakte.”

Thomas Hoekstra in duel met broer Stijn
Thomas Hoekstra in duel met broer Stijn. (Foto Jan Hoekstra)

Tot de 10-10 moesten de teams hard werken voor de doelpunten. “AW.DTV had de vorige wedstrijd met 16-13 gewonnen van Mid-Fryslân. Ik had al wel tegen Stijn gezegd dat als ze er weer 16 zouden maken, dat tegen ons te weinig zou zijn. Wij zitten nu al drie wedstrijden boven de 20 goals. Dat was twee jaar geleden niet denkbaar en dat is de winst van een jaar in de Korfbal League. Alles gaat daar een stukje sneller en daar zijn we nu aan gewend. Op Korfbal League 2 niveau kunnen we ons nu goed wapenen.”

Hoekstra genoot van de sfeer op de tribune. “De Sypel is een speciale plek om te spelen, daar genieten we allemaal van en er wordt ook contact gezocht met het publiek.”

Hoekstra vindt dat Unitas met de zege een goede stap in de goede richting zet. “AW.DTV zal zeker nog gaan groeien en wij gaan ook een wedstrijd minder spelen. Ik denk niet dat er een team straks op 36 punten staat. Wij laten wel zien dat onze ambitie klopt met wat ze in de podcast zeggen: we willen de play-offs halen.”
 
Conditioneel fitter
Trainer Marc Houtman vond dat Unitas er goed op staat tegen een sterke tegenstander. “Onder hoge weerstand hebben we meer dan 100 pogingen genomen en we houden AW.DTV op 16 goals. Ik wist dat wij het vol zouden houden en was benieuwd tot hoe lang zij de intensiteit konden leveren. Wij zijn conditioneel iets verder, in de eindfase vond ik ons fitter. Zij hebben sleutelspelers die het kunnen beslissen als het spannend wordt. Mick Snel kan in moeilijke omstandigheden rendement leveren, maar was nu ongelukkig in zijn afronding. Mike had een mooi duel met hem, dat was het duel van deze wedstrijd. In het andere vak stond er met Mark en Daan een heel stabiele verdediging tegen hun puntspelers. Mark verdedigde Jim Snel heel strak en Daan pakte in de achterhoede alle ballen. Dat hield enorm verdedigend. Maar wij moesten wat veranderen om de voorsprong te pakken.”

Dat gebeurde in de fase waarin Unitas de wissels bracht en invallers Thomas Hoekstra en Laura van Winkoop samen zes goals maakten. “Thomas schoot uitzonderlijk en ook Laura schoot een geweldig percentage. Als je dat doet als je erin komt is dat knap. Het team is meer dan acht personen, dat is wel onze kracht. Iedereen moet hard trainen om in de basis te staan. Dit geeft vertrouwen, maar we moeten op dit niveau elke week leveren.”
 
Korfbal League 2: Unitas - AW.DTV 23-16 (8-7).

Scores Unitas: Noah Bijsterbosch 9, Thomas Hoekstra 4, Mike van Boven 3, Laura van Winkoop 2, Sabine Verhoef 2, Daan Reijgersberg 1, Renee Havenaar 1, Mark Kreikamp 1.
 
Scores AW.DTV:
Ilona Ockeloen 3, Mick Snel 3, Annelotte Roozenboom 2, Jet Hendriks 2, Sterre Leider 2, Cedric Pardieck 1, Amber Linde 1, Jim Snel 1, Stijn Hoekstra 1.