Uitstel kap kastanjebomen in Kastanjelaan Harderwijk

Door Harry Schipper – De gemeente gaat opnieuw met de bewoners van de Kastanjelaan om tafel om samen een plan te maken voor de herinrichting van hun straat.
 

De voorgenomen kap van acht kastanjebomen, die zouden worden vervangen door andere boomsoorten, gaat daarom voorlopig niet door

B en W hebben dat afgelopen week besloten. Vier bewoners hadden bij de gemeente bezwaren ingediend. Daarin maken ze vooral bezwaar tegen het inspraakproces: ze voelden zich daarin onvoldoende gekend. De vier kregen gelijk van de bezwarencommissie. Die oordeelde dat het proces zorgvuldiger had kunnen en moeten worden voorbereid.

Zeker zes van de acht kastanjebomen in de Kastanjelaan worden steeds slechter, zo bevestigde de Bomenwacht twee jaar geleden al. Toen waren er al flink wat zieke kastanjebomen gekapt. De gemeente kwam al in 2016 met een ontwerp om de Kastanjelaan opnieuw in te richten. Daartegen rees verzet, maar ook het voorstel van de bewoners om zelf een plan op te stellen. De gemeente bood hun daarbij de hulp aan van het Amersfoortse adviesbureau Haver Droeze. Samen met de ontwerpers en een kerngroep van de ‘Bewonersgroep Kastanjelaan’ werden drie ontwerpen opgesteld. Die zijn tijdens twee daarop volgende en drukbezochte inspraakavonden voorgelegd aan de bewoners, die daaruit een keus maakten.

 “Bij het opstellen van het nieuwe ontwerp is niet iedereen voldoende meegenomen”, concludeert wethouder Jeroen de Jong op basis van de bezwaarschriften die de gemeente eind vorig jaar ontving. “Wij hebben nu besloten om een stap terug te doen. Eerst iedereen om de tafel , ook de mensen die er toen niet bij waren. Daarna gaan we kijken waar de nieuwe bomen komen te staan”.

Kastanjelaanbewoner Jos Kunne is verbaasd als hij verneemt dat het inspraakproces opnieuw gevoerd moet worden. “De gemeente heeft het aanvankelijk totaal verkeerd aangepakt. Dat onze buurt daarna vraagt en toestemming krijgt om zelf een ontwerpplan te mogen maken, is volgens mij vrij uniek in Harderwijk. En de inspraak die daarop volgde noem ik een schoolvoorbeeld van hoe inspraak hoort te verlopen. De twee avonden in de Willem Alexanderschool waren drukbezocht en iedereen kon er zijn zegje doen. En tijdens de laatste avond is er een keus gemaakt waarover algemene consensus was, al zijn er altijd wel een paar buren die het liever anders hadden gezien”.

Dat de procedure dus nu opnieuw moet worden gevoerd, verbaast Kunne. “We hebben nu een plan, er is overeenstemming over, dus snap ik dat niet. En ik denk dat er hier meer buren zijn die dat niet goed begrijpen. Iedereen kon zeggen wat ie ervan vond en dat is ook gebeurt. Dat er daarna buren waren die buiten medeweten van de bewonersgroep rechtstreeks naar de gemeente zijn gestapt, zal menigeen hier zeker verbazen”.

De bewoners in de Kastanjelaan hebben trouwens al wel besloten dat er geen nieuwe kastanjes terugkomen in hun straat. Ze vinden de bomen te bevattelijk voor ziekten en ze geven ook overlast. De resterende acht bomen die er nu nog staan zijn ongeveer twintig jaar oud en werden geplant kort nadat ook alle kastanjebomen die ervoor hadden gestaan, ziek waren en moesten worden omgekapt.