Uitbreiding basisscholen in Drielanden noodzakelijk

Het college heeft ingestemd de uitbreiding van de basisschool Alfons Ariëns aan het Biezenplein in de wijk Drielanden in Harderwijk.

De verwachte uitbreiding van de basisschool Het Kompas aan de Flevoweg wordt opgeschort

Aanleiding tot dit besluit zijn de vastgestelde leerlingenprognoses van 1 oktober 2016 en de informatie van de scholen over nieuwe inschrijvingen. Elke twee jaar laat de gemeente leerlingenprognoses opstellen.  

Uitbreiding basisschool Drielanden

Het College van BenW van Harderwijk wil dat in het eerste kwartaal van 2018 de uitbreiding van de basisschool in westelijk deel van Drielanden gereed is. De school Alfons Ariëns aan Biezenplein 4 heeft deze uitbreiding nodig en volgens de vastgestelde visie op onderwijshuisvesting moeten de lokalen op tijd gereed zijn. De beide scholen naast het toekomstige wijkdeel Harderweide zijn nu al bijna vol, terwijl er nog woningen gebouwd moeten worden in het nieuwe wijkdeel.  
 
Het Kompas Bij basisschool Het Kompas aan de Flevoweg wordt de geplande uitbreiding opgeschort, omdat de leerlinggroei daar langer op zich laat wachten. Dit is in overeenstemming met de bevolkingssamenstelling.  

Basisscholen

Uit de nu vast te stellen prognoses blijkt dat de huisvesting voor de meeste basisscholen in Harderwijk en Hierden passend is. Er is beperkte leegstand. Deze wordt in de praktijk veelal opgevuld door verhuur aan kinderopvang, buitenschoolse opvang en dergelijke.