Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017

Voor praktische zaken rondom de verkiezingen kunt u bij de gemeente Harderwijk terecht. 

Stempas

Neem uw stempas en identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het stemlokaal. Zonder deze documenten kunt u uw stem niet uitbrengen. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. De stempassen worden vanaf donderdag 16 februari bij u thuis bezorgd. De bezorging wordt verdeeld en neemt ongeveer twee weken in beslag. U heeft uw stempas voor woensdag 1 maart in huis.

Stembureaus

Op de stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U bent niet verplicht om daar te stemmen. U mag ook in een ander stembureau in de gemeente Harderwijk stemmen. Kijk waar er een stembureau in de buurt is.

Stemmen in een andere gemeente

Voor het stemmen in een andere gemeente kunt u tot en met vrijdag 10 maart schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Dit doet u door het formulier Verzoek om een kiezerspas in te vullen. U kunt tot dinsdag 14 maart 12.00 uur de kiezerspas ook in de Stadswinkel aanvragen. Dit kunt u niet door iemand anders laten doen. Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. U krijgt de kiezerspas meteen weer mee.

Stemmen vanuit het buitenland

Verblijft u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in het buitenland en wilt u toch zelf uw stem uitbrengen? Dan kunt u het M 3-formulier invullen om per brief te stemmen. Het formulier moet uiterlijk woensdag 15 februari bij de gemeente ingediend zijn. U ontvangt van de gemeente Den Haag uw stembescheiden.

Stemmen bij volmacht

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand machtigen. Dit kan op twee manieren:

een onderhandse volmacht of een schriftelijke volmacht. Een onderhandse volmacht kunt u zelf regelen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Vervolgens geeft u de stempas samen met (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die namens u gaat stemmen. Let op, de gemachtigde moet zelf in bezit zijn van een stempas van de gemeente Harderwijk, mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en brengt de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uit. Indien u iemand wilt machtigen die buiten de gemeente Harderwijk woont of u geen identiteitsbewijs heeft waarmee u kunt stemmen, dan kunt u een schriftelijke volmacht voor vrijdag 10 maart bij de gemeente Harderwijk.