Toekan uitkijktoren in Harderwijk op ludieke wijze officieel geopend (video)

Vanmiddag is de uitkijktoren Van der Valk officieel geopend in aanwezigheid van gedeputeerde Bea Schouten, burgemeester Harm-Jan van Schaik en vertegenwoordigers van Van der Valk. De toren werd geopend met een spectaculaire ‘abseilactie’. 

De uitkijktoren heeft een hoogte van ongeveer 42 meter hoogte. Bij helder weer biedt het een prachtig uitzicht over de Veluwe tot ver over de Randmeren.


De toerist die Harderwijk bezoekt kan daarmee de prachtige ligging van Harderwijk letterlijk in één oogopslag beleven, inclusief de historische binnenstad.  De uitkijktoren is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De toren is geplaatst aan de rand van het parkeerterrein P-Veluwe Boekhorstlaan, aan de zijde van de A28.
 
De uitkijktoren is een onderdeel van het project toeristische infrastructuur dat is opgenomen in het Regiocontract in samenwerking met de Provincie Gelderland. Door de toren wordt de zichtbaarheid van Harderwijk vanaf de A28 vergroot en dit kan meer bezoekers genereren onder passanten en de toeristische bereikbaarheid verbeteren. 

Historie

Sinds 2009 zijn de gemeente en Van der Valk met elkaar in gesprek geweest over de ontwikkeling van een Uitkijktoren langs de A28. Het oorspronkelijke verzoek van Van der Valk was een reclamemast (betonnen paal met een groot bord). Dit paste niet binnen het beleid van de gemeente, waarin reclame langs de A28 niet mogelijk was. Het idee is toen ontstaan om een geïntegreerd geheel te ontwerpen, bestaande uit een uitkijktoren en een verwijzing naar het Van der Valk hotel in de vorm van een Toekan. Op die manier zou Harderwijk langs de A28 een uitdagend object rijker worden (toeristisch interessant) en zou Van der Valk toch de mogelijkheid hebben zichtbaar te zijn voor automobilisten op de A28.  

Toekan

Er is de afgelopen jaren gesproken over de vorm van de Toekan en de wijze waarop deze aan de uitkijktoren toegevoegd zou moeten worden. Uiteindelijk zijn alle partijen het eens geworden dat een Toekan op een (abstract) nest zou leiden tot het mooiste resultaat. De toren en het nest zijn gebouwd van Cortenstaal. Dit materiaal is eerst grijs, maar verweert gedurende de komende jaren tot een bruine roestkleur. Zo ontstaat een mooi geheel met de viaducten van de N302 ter hoogte van Harderwijk, die bekleed zijn met hetzelfde materiaal. Ook kleurt dit mooi bij het bos.

De toren is dagelijks geopend, mits de weersomstandigheden het toelaten. Kijk voor actuele openingstijden op www.hotelharderwijk.com/toekantoren
Opening Uitkijktoren Toekan Harderwijk