Theo Bos uit Hierden kan geen plekje afdwingen in Olympische teamsprintploeg

Door Maarten Westerduin - Het is Theo Bos niet gelukt om een plekje te bemachtigen in de teamsprintformatie die deze zomer afreist naar Tokio. 

Door middel van een zogenoemde bike-off had de Hierdenaar de rol van starter kunnen opeisen, maar hij moest het afleggen tegen Roy van den Berg

De bike-off werd georganiseerd omdat er meerdere renners waren die in aanmerking kwamen voor de teamsprint. Dit jaar was dat alleen bij de positie van starter het geval. Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en reserve Matthijs Büchli waren daardoor al zeker van een plek.
 
Bos deed als van de drie kandidaten mee aan de bike-off. In het Zwitserse Grenchen (op een baan die vergelijkbaar is met die in Tokio), werden van alle renners de tijden meerdere malen gemeten. Door middel van een rekenmodel kon met die informatie een winnaar aangewezen worden.
 
Dat het voor Bos moeilijk zou gaan worden, lag al in de lijn der verwachting. De vijfvoudig wereldkampioen heeft weinig ervaring als starter, een rol die een hele andere training van renners vraagt. En dat terwijl hij het moest opnemen tegen vakspecialisten.
 
Voordat de kaarten geschud waren, was Van de Berg al favoriet om als beste uit de bus te komen. De Kampenaar is al jaren de vaste starter van de Nederlandse ploeg, die op de laatste drie WK’s goud won op dit onderdeel. Daarvoor was die rol weggelegd aan Nils van ‘t Hoenderdaal, die ook kandidaat was op deze bike-off. Van ‘t Hoenderdaal was starter tijdens de vorige spelen, in Rio de Janeiro.
 
Ook Theo Bos was onderdeel van die ploeg, die al in de eerste ronde teleurstellend werd uitgeschakeld. Dat jaar wist hij zich wel via een bike-off te kwalificeren. Niet voor de plek Voor die rol waren er destijds drie kandidaten voor twee plekken. Kind van de rekening was toen Hugo Haak, nu de bondscoach van de baanwielrenners.
 
Bos is alweer een paar jaar bezig aan een tweede leven op de baan. Nadat hij tussen 2004 en 2007 de prijzen aaneenreeg, maakte hij in 2008 de overstap naar de weg. Die periode verliep minder succesvol. Na een comeback in 2016 leverden Bos nog vier WK-medailles op: drie keer zilver en één keer brons.

Theo Bos wielrenner fotograaf Jaap Hop
Theo Bos - fotograaf Jaap Hop