Ter nagedachtenis : Maria Baron

Afgelopen week overleed vrij plotseling Maria Baron. Maria was telg van een Harderwijks horecageslacht en werkte zelf al op jonge leeftijd in het bedrijf van haar ouders op de Markt in Harderwijk. 

In 1985 trad ze in dienst van het Dolfinarium en ging daar de horeca opzetten. Toch was het Dolfinarium voor Maria veel meer dan een gewone werkgever,  tot voor kort bleef ze intensief bij het bedrijf betrokken.
 
Ook toen ze al jaren met pensioen was, was ze nog dagelijks in het Dolfinarium te vinden en was ze een vraagbaak voor iedereen. Ze ondersteunde de operationele diensten, de afdeling marketing en de afdeling public relations en bouwde  een enorme database aan informatie over het Dolfinarium op. Elk krantenknipsel, elke nieuwe folder en entreekaartje werd  bewaard en kreeg een plek in haar uitgebreide archief. 'Het is het erfgoed van dit bedrijf', zei  Maria, ‘en dat dient zorgvuldig bewaard te worden’.

Het Dolfinarium is en uniek bedrijf, vertelde Maria, ‘uniek omdat we met levende dieren werken. Dat is een factor die het altijd spannend maakt. Daarnaast leeft iedereen mee met de hoogte- en dieptepunten van de dieren, de geboorte van een jong of het overlijden van een ouder dier. Recent voltooide Maria Baron samen met auteur Theo Bakker het boek 'Vijftig jaar Dolfinarium' waarin de geschiedenis van het zeezoogdierenpark werd beschreven. Het was haar project en ze was er trots op. Op 8 juli 2015, de dag van het jubileum, is het boek feestelijk gepresenteerd  en mocht Maria het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Maria Baron is zeventig jaar geworden.

Maria Baron uit Harderwijk
Maria Baron