Tentoonstelling Down Under, een kennismaking met Aboriginal Art (video)

Van  29 januari tot en met 16 mei 2016 is in het Stadsmuseum Harderwijk de tentoonstelling Down Under, een kennismaking met Aboriginal Art te zien.

Na de succesvolle tentoonstellingen Rembrandt in zwart-wit en Van Dokkum naar Harderwijk laat het Stadsmuseum Harderwijk het publiek nu kennismaken met Aboriginal kunst.

Een persoonlijke keuze van Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum. Van 2001 tot 2007 was zij Hoofd Museum van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht.
 

 
Aboriginal kunst komt voort uit een vijftigduizend jaar oude traditie. Vanaf begin jaren zeventig krijgen Aboriginal kunstenaars voor het eerst toegang tot westerse materialen zoals doek en acrylverf. Sindsdien maakt deze veelzijdige kunststroming een stormachtige ontwikkeling door.
 
Aboriginal kunst heeft verschillende lagen van betekenis. Schilderijen bijvoorbeeld zijn oppervlakkig bezien decoratieve afbeeldingen, maar geven in de meeste gevallen verhalen uit de Droomtijd weer. Veel schilderijen zijn daarnaast een soort landkaart en geven het clangebied of plaatsen uit de Droomtijd verhalen weer.
 
De tentoonstelling Down Under in Harderwijk biedt een unieke kennismaking met Aboriginal kunst uit Australië. Kunst die qua stijl enorm in ontwikkeling is maar waarvan de traditionele betekenis en zeggingskracht vanaf het begin onveranderd zijn gebleven.
 
In de tentoonstelling zijn ruim 60 schilderijen, boombasten en beelden te zien. Speciaal voor deze tentoonstelling liet het Stadsmuseum een bijzondere landkaart van Australië maken. Met deze kaart in de hand kan de ontdekkingsreis beginnen. Op de voorzijde worden de symbolen uitgelegd, de Aboriginal communities zijn aangegeven en locaties die in de schilderijen worden benoemd worden aangeduid. Op de achterzijde staan de Droomtijdverhalen die bij de werken horen vermeld. De prachtige blow-ups van het Australische landschap geven je het gevoel dat je even Down Under bent.
 
En wil je zelf een zandschilderij maken? Dat kan bij de bijzondere zandtafel, als een ware zandtovenaar kun je je eigen schilderij maken. Je kunstwerk wordt op de muur van het Stadsmuseum geprojecteerd.
 
Bij het samenstellen van deze tentoonstelling werkt het Stadsmuseum nauw samen met het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht.

tentoonstelling Aboriginal Art in Stadsmuseum Harderwijk