'Tegen het Mega Piraten Festijn zeg ik geen nee'

Door Petronella van het Goor - Twintig jaar geleden, in IJmuiden aan zee, "een kroeg in, jawel, IJmuiden", zong Goossen Luytjes zijn eerste liedjes. "Elke keer als Cock Zwanenburg pauze nam, pakte ik de microfoon." Inmiddels heeft Luytjes zijn tweede single uitgebracht. 

"Een hele eigen dit keer, geen cover meer." 

Het nummer heet 'Bij ons in de kantine' en Luytjes loopt over van trots. "Dit nummer is speciaal voor mij geschreven en gecomponeerd door Martin Sterken, dat is niet zomaar iemand hoor. Hij schrijft voor Jannes, Ria Valk. Ik was wel trots toen ik hoorde dat hij voor mij aan het werk ging."

Goossen Luytjes Harderwijk zanger
(Goossen in het midden, met rechts van hem manager Ronald,  schoonzoon Niels (tevens geluidsman) en dochter Margreet. Links van Goossen, Monique en Gerwin van bar Sportief)

Het afgelopen jaar was een gedenkwaardig jaar voor Luytjes. Het begon ruim twee jaar geleden. "Op het slagingsfeest van onze jongste dochter. Het was net voor Corona en wij gaven een straatfeestje, met dj. Ik pakte de microfoon en zong een nummer mee. De buren vroegen waarom ik daar toch niet meer mee deed en voor mijn eerstvolgende verjaardag kreeg ik van hen 'Geef een lied cadeau'." Dat was de trigger, het zetje dat hij nodig had. In januari 2021 stond hij voor het eerst in een studio, zijn verjaardagscadeau te verzilveren. Een klein half jaar later stond hij er opnieuw, om de single Rode Rozen op te nemen. En nu is zijn tweede single alweer een feit.

De officiële videoclip is op Youtube bijna 2500 keer bekeken. De opnames zijn gemaakt in bar Sportief, in Stadsweiden. Niet de kantine van VVOG, "waar iedereen mij verwacht", maar in zijn 'andere favoriete kantine', die van sportzaal Stadsweiden. "Daar vieren we verjaardagen, het heeft de sfeer van een bruin café, heel gezellig."

Wat de muziek hem nog meer gaat brengen, waar het hem allemaal gaat brengen, weet Luytjes niet. Vooralsnog is het heel leuk voor erbij. "Ik ben geen Tino Martin. Ik treed liever op voor een zaal bejaarden." Al weet je natuurlijk nooit hoe het gaat. "Kijk, tegen het Mega Piraten Festijn of de Hollandse avond van Harderwijk Live zeg ik natuurlijk geen nee. Dat zou wel heel gaaf zijn." Vooralsnog zijn het de kleine kroegjes en sportverenigingen waar Luytjes de menigten in beweging krijgt. Alle verzoeken om te komen zingen, lopen via het platenlabel Rood Hit Blauw, waar de Harderwijkse zanger sinds een jaar bij zit. Manager Ronald Visch verwacht veel van dit tweede nummer, een Luytjes 'original'. "Goossen begint natuurlijk net, probeert het laddertje omhoog te klimmen nu. Bij een hit, stijg je zo een paar treden en dit nummer heeft wel potentie."

Om het een zetje te geven, bedacht Rood Hit Blauw er een verkiezing bij. 'Sportkantine van het jaar'. De winnaar krijgt de wisselbokaal en een optreden van Goossen. "Verenigingen of clubs die mee willen doen, moeten in de kantine een filmpje opnemen waarin ze los gaan op het nummer van Goossen." Dat filmpje moet gemaild worden naar Rood Hit Blauw (roodhitblauw.nl). "Daaruit kiezen wij de beste en daar treed ik dan op", aldus Luytjes.

Benieuwd geworden naar de nieuwste plaat van Harderwijkse bodem?