‘Strandeiland spoelt en waait weg’

Door Harry Schipper – In een brandbrief vraagt een gefrustreerde uitbater Steven van Geelen van strandpaviljoen Walhalla de Harderwijkse gemeenteraad om hulp om het Strandeiland snel te voorzien van nieuw zand.

“Het strand is nog nooit zo klein geweest”, aldus Van Geelen. “Er is in drie jaar tijd wel tien meter strand verdwenen”

“Vooral door de wind waait het overal naartoe. En er spoelt ook veel weg door de golven”. Van Geelen maakt zich zorgen nu het tweede zomerseizoen eraan komt en waarin opnieuw de coronamaatregelen van kracht zijn als hij ‘hopelijk’ weer de deuren van zijn Walhalla mag openen.

 “Het is werken met heel veel beperkingen, maar toch betekent het voor ons licht aan het einde van de tunnel”, zo schrijft hij aan de raadsleden. “We hopen dat het een begin van het einde van deze maatregelen zullen zijn en dat we de volgende winter weer onder normale omstandigheden verder kunnen. Deze zomer zullen we echt alles op alles moeten zetten om zoveel mogelijk omzet te kunnen maken. We komen uit de tweede lockdown met een enorme berg aan schulden en de aankomende tijd zal cruciaal zijn voor ons voortbestaan”.

Van Geelen zegt bang te zijn dat het straks weer enorm druk wordt op het Strandeiland. Voor handhavers was dat afgelopen zomer reden om de toegang tot het eiland – en daarmee ook tot zijn strandpaviljoen – af te sluiten. De enorme rijen mensen die bij de met hekken afgesloten dam staan te wachten totdat er weer mensen het zandstrand verlaten, schrikken naar zijn zeggen de mensen af die op het terras van Walhalla wat willen komen eten en drinken.

“En als het strand dan zo klein is als nu, kunnen er ook minder mensen op terecht”, redeneert hij. Volgens hem is er al drie jaar geen onderhoud geweest aan het Strandeiland, dat jaar in jaar uit verder afkalft. “Er is geen structureel onderhoud, dus ook geen aanvoer van de zandvoorraad. Ook niet toen het eiland vorig jaar door de ontwikkelcombinatie in eigendom werd overgedragen aan de gemeente. Zelfs het speeltoestel op het strand staat al in het water!”

De gemeenteraad buigt zich donderdag over zijn brandbrief, maar wethouder Jeroen de Jong heeft de hulpkreet opgevangen en zich direct op het probleem gestort. De Jong: “Wij gaan zand dat is weggespoeld met een graafmachine terughalen. Daarmee wordt het water dieper en krijgt het strand meer zand. Daarnaast brengen we nog deze maand extra zand op, zodat het strand weer veel groter wordt. Van Geelen is er alvast blij mee: “Mijn zorgen zijn voor nu even weggenomen”.