Stijlvolle onthulling nieuw Vissersmonument in Harderwijk

Het initiatief van de Stichting Visserijdagen Harderwijk heeft zaterdag 20 augustus geleid tot de onthulling van een nieuw Vissersmonument aan de Havendam. In de landelijke media is hier ruimschoots aandacht aan besteed. 

Aanleiding was het feit dat de oude naamplaquette (met 40 namen), die in 2008 bij het beeld van het Vissersvrouwtje is geplaatst, helaas onvolledig bleek te zijn



Deze plaquette is nu door de Stichting Visserijdagen, in overleg met de familie Foppen, geschonken aan het Palingmuseum van Dries van de Berg. Inmiddels heeft deze plaquette daar een bijzondere plaats gekregen. Het huidige monument geeft een beeld van een gestileerde golf met aan de bovenzijde een opstekend botterzeil. Met monument is uitgevoerd in duurzaam en tijdloos Cortenstaal.

Tijdens een stijlvolle plechtigheid heeft het echtpaar Henk de Bruin en Aartje Foppen het nieuwe monument respectvol onthuld. Binnenvaartpastor, én oud visserman: Dirk Meijvogel heeft een gedenkwoord gesproken en bij die gelegenheid gerefereerd aan het vroegere vissersleven. Daarin stonden vier thema’s centraal, namelijk de Zuiderzee, de Botter, het Gezin en niet in de laatste plaats de Kerk als baken in zee en houvast in het leven.

Na een stiltemoment is door de echtgenote van de eind vorig jaar overleden stadsdichter Michel Martinus “zijn” gedicht voorgedragen met als titel: “Het Laatste Zeil”. De tekst van dit gedicht is ook volledig weergegeven op het nieuwe monument.

Op het monument staan nu de namen van de 58 Harderwijker Vissers, die ten tijde van de voormalige Zuiderzee niet meer levend zijn thuisgekomen.

Tot besluit van de plechtigheid zijn door een achttal organisaties en personen bloemen gelegd bij het monument. Bijzonder was een officiële afvaardiging van de Stichting Vissersnamenmonument uit Scheveningen, die voor deze gelegenheid speciaal naar Harderwijk was gekomen om hun erkentelijkheid voor het initiatief te tonen met het leggen van een krans.  

Muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Hierden heeft de gehele plechtigheid op een voortreffelijke wijze muzikaal begeleid.

Krans nieuw vissersmonument Harderwijk