‘Stemmenhoorders’ gezocht om bijzondere zintuigelijke ervaringen te delen

Door Harry Schipper – In Harderwijk komt komende dinsdagavond voor het eerst een ‘stemmenhoordersgroep’ bijeen in wijkontmoetingscentrum Drielanden, om hun ervaringen te delen en om elkaar te ondersteunen en tips te geven.

‘Ruim tien procent van de Nederlanders hoort af en toe wel eens een stem’, zo weet initiatiefnemer Geert Zomer van de kersverse ‘stemmenhoordersgroep’

De nieuwe stemmenhoordersgroep wordt begeleid door Geert Zomer. Hij vertelt er graag meer over: “Het is een lotgenotengroep voor mensen die stemmen horen. Je kunt er je ervaringen delen, elkaar ondersteunen en tips geven. Ook mensen met andere bijzondere zintuigelijke waarnemingen, zoals het zien van beelden, zijn welkom”.

Geert Zomer is van beroep analytisch tekentherapeut. Hij biedt dan ook de groepsleden de mogelijkheid om hun ervaringen te tekenen, ‘om het gesprek op gang te helpen en om meer inzichtelijk te maken wat iedereen bezighoudt’. Om een dergelijke groep te kunnen begeleiden heeft hij een speciale opleiding gevolg tot facilitator voor mensen die stemmen horen. Zomer is daarnaast ook nog secretaris van de Stichting Weerklank, een stichting voor mensen met bijzondere zintuigelijke ervaringen. En hij is redacteur van Klankspiegel, een driemaandelijks verschijnend magazine van de Stichting Weerklank.

Zomer: “Het lijkt mij heel leuk om deze groep te gaan faciliteren. Ruim tien procent van de Nederlanders hoort af en toe weleens een stem. Daarvan heeft een klein percentage er echt last van. Natuurlijk hoop ik dat veel mensen zich aanmelden, ook vanuit bijvoorbeeld Flevoland, Zwolle en Amersfoort. Wijkontmoetingscentrum Drielanden biedt een mooie locatie met goede parkeergelegenheid en de bus stopt op één minuut loopafstand”.
 
“Het bijzondere aan deze groep is dat er ook gewerkt wordt met tekeningen. Tekeningen laten heel mooi innerlijke processen zien. Ik zeg altijd: een tekening vertelt meer dan duizend woorden. Je hoeft trouwens niet te kunnen tekenen. Dit is vaak een misverstand. Juist mensen die weinig ervaring met tekenen hebben maken de puurste tekeningen. En als je echt niet wilt tekenen kun je ook iets schrijven over hoe het met je gaat”.
 
De komende bijeenkomsten zijn, telkens op de dinsdagavond, op 17 en 31 januari, 14 en 28 februari, 14 en 28 maart en op 11 en 25 april van 19.30 uur tot 21.30 uur in Wijkontmoetingscentrum Drielanden, Triasplein 9 en 10 (tegenover de HEMA). Er is goede parkeergelegenheid bij de Jumbo en de bus stopt dus vlakbij.

Opgeven kan via mailadres [email protected] of door te bellen met 06-16561586.