Steeds minder groepen door tekort aan trainers bij Olympia

Gymnastiekvereniging Olympia in Harderwijk is hard op zoek naar nieuwe trainers. De vereniging geeft les aan ruim 500 leden van uiteenlopende leeftijden, maar door verschillende oorzaken heeft de verenging een tekort aan trainers. Hierdoor kunnen steeds meer groepen niet doorgaan. (Bekijk de video).

Lesbevoegdheid

Het trainerstekort heeft een aantal oorzaken. Allereerst moet een trainer zijn lesbevoegdheid halen. Dit vraagt om een aardige tijdsinvestering. Assistent trainers beginnen door een cursus van 25 uur te volgen. Vervolgens kost het ongeveer een jaar om trainer te kunnen worden. Veel aspirant-trainers doen dit naast hun studie of baan. “Die investering is voor sommigen een drempel”, legt Mariëlle Prinsen, voorzitter van Olympia, uit.Lage contributie
Daarnaast wil Olympia ook een vereniging blijven die voor iedereen toegankelijk is. Daarom is de contributie laag. Maar dit heeft het gevolg dat er geen hoge vergoeding gegeven kan worden aan de trainers. Een hogere contributie zou aan de andere kant ook betekenen dat er meer budget beschikbaar zou zijn voor assistenten en trainers.

Coronacrisis
Een derde oorzaak voor het tekort is de coronacrisis. Veel assistenten zochten ergens anders een baan en groeiden niet door tot trainers. Oudere leden stopten met trainen, omdat ze moeilijk door konden groeien. “Maar ook de opleidingen tot assistent en trainer lagen stil. Dat maakt het nog lastiger om uit eigen vijver te vissen en assistenten en trainers op te leiden”, vertelt Mariëlle.

Gevolgen tekort
Het trainerstekort heeft voor de vereniging en haar leden veel gevolgen. Zo hebben twee groepen van twintig kinderen met jongensrecreatie moeten stoppen. De twee groepen meisjesrecreatie aan de Constantijn Huygenlaan hebben momenteel een tijdelijke trainer. Als deze trainer een andere baan vindt zullen deze groepen ook moeten stoppen. De meisjesrecreatie aan het Vliepad heeft veel uitval. De trainer heeft gezondheidsproblemen en meestal is er geen invaller beschikbaar. Daarnaast zullen de selecties op langere termijn ook gaan merken dat ze minder aanwas krijgen omdat er minder groepen en dus minder kinderen zijn.

Denk jij de vereniging te kunnen helpen? Op de website vind je een actueel overzicht van de openstaande vacatures.