Starters maken per direct grotere kans op koopwoning in Harderwijk door spoedbesluit gemeenteraad

Door Harry Schipper – Starters die een woning willen kopen in Harderwijk maken sinds gisteravond meer kans om daarin te slagen.

De Harderwijkse gemeenteraad besloot namelijk om versneld de aankoopgrens voor startersleningen omhoog te trekken, zodat (meer) starters woningen in Harderwijk of Hierden kunnen aankopen

Aanvankelijk was het de bedoeling om pas tegen de zomer een besluit te nemen over het ophogen van de aankoopprijs voor startersleningen.

Met name jonge stellen konden tot dusver alleen maar zo’n gemeentelijke extra lening krijgen als de aankoopwaarde van een huis niet hoger lag dan 290.000 euro. Voor die prijs staan in Harderwijk echter nauwelijks nog woningen te koop. Die prijsgrens wordt nu opgehoogd tot 405.000 euro en zelfs ietsje meer als de nieuwe kopers ook hun huis verduurzamen door het bijvoorbeeld beter te isoleren.

Hypotheekverstrekkers en aankoopmakelaars in Harderwijk kregen tot voor kort met regelmaat stellen over de vloer die ze moesten teleurstellen als ze een huis wilden kopen met een hogere aankoopwaarde dan 290.000 euro. Ze trokken daarom in december al aan de bel bij de gemeenteraad. Die wil graag dat ook jonge stellen uit de eigen gemeente daar ook kunnen gaan wonen. Het college van burgemeester en wethouders bereiden daarom vorige maand het voorstel voor, met de bedoeling om het nog vóór de zomer aan de raad ter besluitvorming voor te leggen.

Zolang wilden de raadsfracties niet wachten, zo bleek vorige week al tijdens de vergadering van leden van de raadscommissie Ruimte. Op voorstel van fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders werd het raadsvoorstel gisteravond meteen aan de agenda van de raadsvergadering toegevoegd. Vervolgens stemden vlak voor het einde van de vergadering ook nog eens alle raadsleden vóór het voorstel, dat daarmee dus unaniem werd aangenomen.

Harderwijk ondersteunt al sinds 2013 kopers van een eerste woning met een starterslening. De nieuwe grens voor het verstrekken van een starterslening ligt nu een stuk dichter in de buurt van de gemiddelde prijs die kopers van een huis in Harderwijk vandaag de dag moeten neertellen. Dat bedrag lag vorig jaar op 450.000 euro. Sindsdien is landelijk – en dus ook in Harderwijk - sprake van een lichte daling van de huizenprijzen.

Starters op de Harderwijkse woningmarkt kunnen vanaf nu dus een gemeentelijk lening krijgen van maximaal zo’n 35.000 euro bovenop het bedrag dat ze maximaal van de bank of een andere hypotheekverstrekker kunnen krijgen. De verwachting is dat vanaf nu meer starters met hulp van de starterslening een huis in Harderwijk kunnen kopen, dan de zes koppels die zich hiervoor vorig jaar hadden aangemeld.

Lees ook:
Starters op Harderwijkse woningmarkt krijgen leningen voor duurdere huizen

De Hypotheekshop Harderwijk

Adresgegevens

Markt 9
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411988

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 11.00 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info