Starters op Harderwijkse woningmarkt krijgen leningen voor duurdere huizen

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk gaat nog voor de zomer de grens voor startersleningen omhoog trekken naar de NHG-grens, waarmee dus woningen kunnen worden meegefinancierd die maximaal 405.000 euro kosten.

Doel van het ophogen is om zoveel mogelijk eigen inwoners, vooral jonge stellen, te kunnen helpen aan een (eigen) huis in hun eigen gemeente

Harderwijk ondersteunt al sinds 2013 kopers van een eerste woning met een starterslening. De grens voor het verstrekken van een starterslening is nu bepaalt op 290.000 euro, inclusief verbeterkosten en meerwerk. Maar voor dat bedrag worden in Harderwijk amper nog woningen te koop aangeboden.

December vorig jaar was dat voor de gemeenteraad reden om het college van B en W te vragen om die kostengrens op te trekken naar de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie en die grens voortaan te blijven volgen.

B en W geven nu  gehoor aan die oproep. Ook zij vinden de huidige grens van 209.000 euro te laag, ondanks de lichte prijsdaling op de huizenmarkt van de afgelopen maanden. Nog altijd liggen de prijzen voor huizen flink hoger dan in 2021. Gemiddeld kostte vorig jaar een huis in Harderwijk 450.000 euro, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. In 2021 was dat nog 369.000 euro.

Een belangrijk voordeel van de Harderwijkse starterslening is dat starters de lening kunnen inzetten om (ook) te investeren in energiebesparende maatregelen. Op die manier verlagen zij hun maandelijkse lasten.  In veel gevallen kan er zelfs extra geld worden geleend, namelijk tot 106 procent van de waarde van de woning. De NHG-kostengrens wordt met Energie Besparende Voorzieningen opgetrokken tot 429.300 euro.

Voor de gemeente Harderwijk is het risico dat de leningen niet terug worden betaald vrijwel nihil. Immers, de startersleningen blijven onder de NHG-garantie vallen. Ook de hoogte van de startersleningen verandert niet: het maximum te lenen bedrag blijft 35.000 euro en ten hoogste twintig procent van de koopprijs. Vorig jaar werden in Harderwijk aan zes starters(koppels) een starterslening verstrekt voor in totaal 174.000 euro. In de pot, die wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, zit voor Harderwijk nog genoeg. De starters die geld hebben geleend betalen het geleende geld namelijk in de loop van een flink aantal jaren ook weer terug.

De gemeenteraad moet officieel eerst nog de wijzigingen van de startersleningen bekrachtigen. Grappig detail: B en W dachten aanvankelijk dat dit niet hoefde en dat zij zelf die bevoegdheid hadden. Ze ontdekten kortgeleden zelf dat het toch echt de raad is die hierover moet besluiten. De verwachting is dat dit op 1 juni gebeurd. Daarvoor bespreken op 13 april eerst de leden van de raadscommissie Ruimte het voorstel.

De Hypotheekshop Harderwijk

Adresgegevens

Markt 9
3841 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411988

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 11.00 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info