Stand van zaken netcongestie Lorentz III

De afgelopen maanden is er op bedrijventerrein Lorentz III hard gewerkt aan het project ‘Oplossen netcongestie Lorentz III’.  Dit project richt zich op het beter benutten van de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnetwerk op Lorentz III. Inmiddels zijn alle bedrijven benaderd betreft deelname en verdere verduurzamingsplannen. 21 Bedrijven doen mee!

Bedrijven op Lorentz III die willen meedoen krijgen meetapparatuur

Met de meetapparatuur krijgen we zicht op het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik op Lorentz III. In verband met de meetperiode (van de kortste tot de langste dag) moet de apparatuur geïnstalleerd zijn vóór 21 december a.s. Ze meten minstens tot en met 21 juni 2024. Aan de hand van de analyse van de verbruiksgegevens onderzoeken ze de oplossingen voor het efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk en bespreken we de mogelijkheid van onder andere een groepstransportovereenkomst (Groeps-TO).  

Om de deelnemende bedrijven te laten profiteren (zowel qua energievoorziening als financieel) wordt een juridische entiteit opgericht, een Special Purpose Vehicle. Het SPV geeft deelnemers controle over het energiesysteem op het bedrijventerrein en zorgt voor naleving van gemaakte afspraken. Tijdens een bijeenkomst met de deelnemers gaan ze het ook hebben over de mogelijke oprichting van een energiehandelsplatform. Deze bijeenkomst is in principe alleen voor de deelnemende bedrijven en zal plaatsvinden nádat bij alle deelnemers de meetapparatuur geplaatst is.

Ze kijken uit naar een succesvolle uitvoering van dit project. De inzet van alle betrokken partijen (waaronder de ondernemers, Gemeente Harderwijk, Oost NL, Provincie Gelderland, Transitiemakers, Lyv en Rethinkzero) maken dit initiatief mogelijk. Samen werken ze aan een duurzamere toekomst voor onze bedrijventerreinen!

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info