STADSOMROEPER HARDERWIJK KRIJGT EERVOL AFSCHEID

De Harderwijker stadsomroeper Frans van den Bos legt eind van dit jaar zijn erefunctie neer. Burgemeester Harm-Jan van Schaik en de Hierdense ontwerpster Valerie Simons hebben hem in verband hiermee nog eens in het zonnetje gezet.

Onlangs werd bekend dat de gemeente Harderwijk het stadsomroeperschap vanaf komend jaar mogelijk een wat andere invulling gaat geven.

Als gevolg hiervan moet Van den Bos een stap terugdoen. Hij betreurt dit: ‘Ik heb mij de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet voor de promotie van Harderwijk’, vertelt hij. ‘Jammer dat ik dit niet kan voortzetten’.
Burgemeester Van Schaik begrijpt de teleurstelling: ‘Het gemeentebestuur heeft grote waardering voor het werk dat Frans van den Bos heeft verzet. Het is echter goed om na een aantal jaren deze functie eens tegen het licht te houden.

De afgelopen jaren vervulde de stadsomroeper met name een rol op het gebied van toerisme.

In samenspraak met wethouder Christianne van der Wal (toerisme) is besloten om het stadsomroeperschap vanaf 2017 breder te gaan vormgeven’.

Dim van Rhee nam in 2007 het initiatief tot herinvoering van de stadsomroeper: ‘In vroeger tijden was de stadsomroeper iemand die handelswaren aankondigde. In 1962 stopte Hendrik Hoeve er als stadsomroeper-oude stijl mee. Tegenwoordig is een stadsomroeper een erefunctie voor iemand die als ambassadeur van de stad optreedt.’

Ter gelegenheid van het afscheid van Frans van den Bos is door ontwerpster Valerie Simons uit Hierden een mooie draagspeld ontworpen: ‘Ik heb gekozen voor een Hanzespeld: twee koggeschepen die elkaar passeren, uitgevoerd in verschillende metaalsoorten. Het is eigenlijk een vergrote replica van de onderscheiding die Frans enkele jaren geleden kreeg van de toenmalige stichting Harderwijk Hanzestad’, aldus de kunstenaar.

Burgemeester Van Schaik reikte de speld uit. ‘Een mooi sieraad van een plaatselijke ontwerpster,’ aldus de burgemeester, ‘en een blijk van waardering voor alle inspanningen van de stadsomroeper’.

Van den Bos is ingenomen met de nieuwe speld: ‘Ik zie dit als steun vanuit de samenleving. Heel wat mensen hebben mij jarenlang gesupporterd en deze speld is daar een uiting van’.