Stadsmuseum Harderwijk is jarig en trakteert!

Op maandag 5 juni, op 2e Pinksterdag vieren we het 65-jarig jubileum van het Stadsmuseum Harderwijk. 

Een korte geschiedenis van het Stadsmuseum: 

Op 4 oktober 1950 plaatste burgemeester Gijs Numan zijn handtekening onder de oprichtingsakte van de Stichting Veluwsch Museum van Oudheden.

Het museumbestuur beschikte toen al over een collectie die bijeen was gebracht ter gelegenheid van de viering van het 700-jarig bestaan van Harderwijk in 1931. Die collectie was geplaatst in de Overveluwsche Oudheidkamer, gehuisvest in het stadhuis op de Markt.

De Oudheidkamer werd op 18 september 1950 opgeheven, nadat de gemeente Harderwijk het pand Donkerstraat 4, eigendom van de heer D. Kok Jzn (1865-1950), had aangekocht om er een nieuw museum te vestigen. De opening van het Veluwsch Museum van Oudheden was op 5 juni 1952, de collectie uit de voormalige Oudheidkamer werd hier geëxposeerd. Alleen het monumentale pand Donkerstraat 4 was beschikbaar als museum.

In 1976 besloot de gemeente Harderwijk om het naastgelegen pand Smeepoortenbrink 21 te restaureren en na restauratie aan het museumcomplex toe te voegen. Hiermee werd de museumruimte met meer dan honderd procent vergroot. Drie jaar later volgde de restauratie van Smeepoortenbrink 19 en werd dit pandje bij het museumcomplex gevoegd, om te dienen als kantoorruimte.

Het in de museumtuin aanwezige Koetshuis werd in de loop der jaren een aantal keren verbouwd en opgeknapt en is in gebruik als museumdepot.

De naam van het museum wijzigde eerst van Overveluwsche Oudheidkamer in Veluwsch Museum van Oudheden, daarna werd het Veluws Museum en in 2000 Stadsmuseum Harderwijk. Ook de museale doelstelling veranderde in de loop van de tijd: van het bijeenbrengen, beheren en tonen van een collectie die op de Noordwest-Veluwe en de Veluwse cultuur was gericht in een collectie die de bijzondere geschiedenis van de stad Harderwijk toont.

In dit jubileumjaar sluit het Stadsmuseum aan bij een ander jubileum namelijk het '100 jaar De Stijl'-jaar. We organiseren een overzichtstentoonstelling geheel gewijd aan beeldend kunstenaar Vilmos Huszár (Boedapest 1884 - Harderwijk 1960), een van de medeoprichters van kunstbeweging De Stijl. Vanaf de jaren dertig tot zijn dood woonde en werkte hij in het bij Harderwijk gelegen dorp Hierden. In de tentoonstelling worden schilderijen en andere kunstobjecten van Huszár getoond die hij maakte in zijn Hierdense tijd. De werken zijn afkomstig uit particuliere collecties, de kunstcollectie van de gemeente Harderwijk én collecties van enkele musea waaronder het Stadsmuseum Harderwijk zelf. Een aantal schilderijen, die particulier eigendom zijn, werden nooit eerder tentoongesteld.

Op maandag 5 juni is het Stadsmuseum geopend van 12.00 - 17.00 uur. En wie jarig is trakteert! Iedereen die net als wij in 2017 65 jaar is of wordt krijgt een gratis kopje koffie met iets lekkers. Dus kom op 2e Pinksterdag naar Harderwijk, neem iets mee waarop we kunnen zien dat je in 1952 bent geboren en breng een bezoek aan het jarige Stadsmuseum.