Stad als Podium past bij de ondernemende stad van de toekomst

Op 18 februari a.s. wordt politiek debat gevoerd  in de gemeenteraad van Harderwijk over Stad als Podium.  

Reden is de publicatie van de resultaten uit de eerste fase van een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Alpha adviseurs. Alle culturele partners zijn betrokken bij de visieontwikkeling op cultuurbeleving, publieksbereik en programmering gericht op het Harderwijk van de toekomst.

Cultuurkust, de Popschool, st. Underground en Harderwijk Winterstad zien veel potentie in Stad als Podium. De visie sluit aan bij de ondernemende en gastvrije stad Harderwijk waar er voor zowel bewoners als bezoekers veel diversiteit in cultuur te genieten valt voor jong en oud.  Stad als Podium geeft volgens Steven van Geelen (Underground) antwoord op al bestaande losse initiatieven van ondernemende cultuurorganisatoren in Harderwijk zoals Lalaland, Koningsdag, Donkere Dagenfestival,  Podiumspektakel, Wauw waar veel nieuw en gevarieerd publiek op af komt. De historische setting in de binnenstad maakt het extra aantrekkelijk om te kiezen voor  belevingsgericht programmeren op  allerlei verschillende binnen- en buitenlocaties. Wat hierin nog mist is een goed binnenpodium met 400 plaatsen voor theater en muziek, gelegen in het centrum, een plek waar diverse programmering samenkomt.

Voor Harderwijk en de ondernemers in de binnenstad betekent de verdere ontwikkeling van Stad als Podium dat culturele activiteiten veel meer economisch rendement kunnen genereren.  Mensen gaan uit eten en blijven vaker iets drinken in de stad.  Harderwijk-Winterstad laat zien dat samenwerken werkt.

Volgens Marijke Licher (Cultuurkust) en Jeffrey Migchelsen (Popschool) biedt Stad als Podium toekomstperspectief, zeker gelet op de landelijke trends en inzichten, is investeren in nieuwe initiatieven, samenwerking, centrale regie en  een aantrekkelijk totaalprogramma heel belangrijk.  Minister Jet Bussemaker  roept gemeenten op  om nieuwe wegen te verkennen, niet in stenen te investeren, maar in mensen. Het reguliere theaterbezoek neemt de komende jaren nog meer af,  en nieuw jong publiek heeft  veel meer affiniteit met multidisciplinaire kunstvormen en festivals. Harderwijk kan daar nu op in spelen .

In de 2e fase van het onderzoek Stad als Podium staan een cultureel aantrekkelijker klimaat,  financiële haalbaarheid en economische meerwaarde centraal. Deze 2e fase biedt de gemeenteraad concrete input om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de toekomst van de podiumkunsten in Harderwijk. Cultuurkust, de Popschool en St. Underground zullen tijdens het debat op 18 februari hun visie nader toelichten.