St Jansdal Harderwijk zet VR-bril in voor stressreductie bij zorgmedewerkers

Al langere tijd is bekend dat zorgmedewerkers door meerdere factoren fors overbelast zijn. In deze tijd vraagt het coronavirus nog meer van de zorgprofessionals. Zij lopen een verhoogd risico op overspanning en burn-out. 

Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd iets te doen, maar aan de manier van omgaan met spanningen wel.

Ziekenhuis St Jansdal is daarom een pilot gestart in samenwerking met VRelax en Stichting Vrienden van St Jansdal om met behulp van virtual reality-brillen spanning bij medewerkers te verminderen.
 
Op de VR-brillen staat een speciaal stressreductieprogramma. Hiermee is binnen een aantal dagen al sprake van een forse daling van de spanning. Dit bij een gebruik van tien tot dertig minuten per dag. “Een aantal collega’s heeft de bril al opgezet”, vertelt Anja van ’t Klooster, coördinator van het bedrijfsopvang team (BOT). “De eerste reacties zijn zeer bemoedigend. Een verpleegkundige gaf aan weer goed te slapen na een aantal dagen gebruik. Een ander vertelde geen nare dromen meer te hebben. Ook heb ik gehoord dat medewerkers een betere focus hadden na gebruik.”
 
Anja van ’t Klooster en Folienke Morren van het BOT-team namen het initiatief voor de brillen. Zij zagen in de VRelax-methode een laagdrempelige mogelijkheid tot vroege interventie ter voorkoming van stressklachten. “Via de bril zien mensen realistisch bewegende beelden uit de natuur. “Zij zwemmen tussen dolfijnen of zitten op het strand aan een kabbelende zee. De beelden en geluiden zijn zeer rustgevend.”
 
Anja en Folienke zijn blij met de mogelijkheid om collega’s juist nu te kunnen ondersteunen. “Deze brillen zijn een extra hulpmiddel om collega’s in de zorg gezond te houden. Iedereen werkt momenteel hard om de zorg op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren. Medewerkers maken het onmogelijke soms toch waar door een haast grenzeloze inzet. Daar komt veel stress bij kijken. De VR-brillen zijn een geweldig hulpmiddel om die te reduceren.”
 
De wetenschappelijk gevalideerde app is ontwikkeld door VRelax in samenwerking met UMCG. De pilot is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van St Jansdal. De eerste resultaten zijn dusdanig positief dat al gekeken wordt hoe de brillen zo snel mogelijk breder ingezet kunnen worden, zowel bij medewerkers als patiënten.

St Jansdal zet VR-bril in voor stressreductie bij zorgmedewerkers