Sport, muziek en cultuur zorgen voor verbinding

Door Marco Jansen - Ruim twintig kinderen namen vrijdag deel aan het sport- en muziekfestijn van het kindercollege bij voetbalvereniging Hierden. Tien kinderen waren van asielzoekersschool De Vlieger, de andere kinderen waren vriendjes en vriendinnetjes van het kindercollege en later haakten ook nog andere kinderen aan bij de activiteiten. (Bekijk de foto's).

Het kindercollege had ook Koningin Máxima een uitnodigingsbrief geschreven, maar helaas kon zij niet komen

Kindercollege Harderwijk

Sport doet iets met je. En muziek raakt!

Wethouder Marcel Companjen opende om half 4 het evenement op het hoofdveld van vv Hierden. Hij stelde het belang van sporten en muziek maken centraal en vertelde hoeveel plezier je kunt beleven aan zowel sporten als muziek, wat je alleen kunt doen, maar ook in teamverband. “Ik vroeg de kinderen tien muziekinstrumenten te noemen en tien sporten. Voetbal werd als eerste genoemd, maar ook verrassende meer onbekende sporten als cricket en waterpolo. Gitaar werd snel genoemd als muziekinstrument, maar ook de cello, fluit en het klavecimbel werden genoemd.”

Overeenkomsten ziet de wethouder ook. “Je hoeft geen expert te zijn om in allebei actief te zijn. Iedereen kan lol beleven aan sporten en bewegen en aan muziek luisteren of maken.”

Popschool Harderwijk ging op een leuke manier met de kinderen muziek maken door een drumsessie met emmers en stokken. Drumdocent Martijn gaf de workshop City Beats. Daarna werd er gevoetbald en in het kader van de Hanze konden kinderen met een kleurplaat van het Hanzepaardje aan de slag.
 
Over de kracht van sport en muziek schreef het kindercollege een brief aan Koningin Máxima: ‘Dat sport fitter maakt, weten we allemaal. Maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen. Het maakt je socialer. Sport verbroedert. Het creëert nieuwe vriendschappen en maakt je ook gelukkiger.
Muziek haalt fijne herinneringen op, of laat je dromen. Maar muziek is meer. Muziek verbindt en ondersteunt. Muziek maak je samen. Het helpt kinderen ook met het verwerken van trauma's bijvoorbeeld. Met muziek kun je je gevoel uiten.’
 
Het kindercollege heeft ‘verbinding’ als thema en dus werden kinderen van AZS De Vlieger gemixt met de kinderen die door de gemeente Harderwijk en het kindercollege waren uitgenodigd. Companjen: “Het is leuk om de saamhorigheid te zien en dat ze ook andere kinderen leren kennen dan hun vriendjes en vriendinnetjes waar ze normaal mee omgaan.”
 
Iraanse eiersalade
Jong geleerd, oud gedaan is zeker van toepassing op sport volgens Companjen. “Hoe eerder je leert sporten en bewegen, hoe langer in het leven je daar gezondheidswinst en levensvreugde van hebt. Kinderen hebben ook steeds vaker obesitas en door zo’n dag als deze te promoten ga je dit wel tegen. Deze kinderen vinden het tof om erbij te zijn. Ik waardeer ook erg de betrokkenheid van de ouder uit het azc, die Iraanse eiersalade heeft gemaakt.”

Het hapje werd na afloop uitgedeeld en dit kwam Yana (10) uit Iran bekend voor, zij weet dat het een salad olivieh is. Zij vond het leuk om te voetballen en muziek te maken met andere kinderen. Voetballen doen ze ook op het azc. Mohammed (11) uit Syrië kon zelfs al een beetje praten met andere Nederlandse kinderen.

Titia, de taalcoördinator van AZS De Vlieger meldt aan het einde van de middag dat het sport- en muziekfestijn afgelopen is en de kinderen uit o.a. Pakistan, Zuid-Afrika en Oekraïne met auto’s weer terug naar het azc gaan. “Ze zijn moe, maar hebben er echt van genoten.”
 
Kindercollege
Kinderburgemeester Sem en kinderwethouder Ivy hebben de sport- en spelmiddag al voor de zomervakantie bedacht. Zij vormen nog tot eind oktober het kindercollege. Ivy speelt bij Hierden MO15-1, dat was de aanleiding om de activiteit op sportpark Mheenzicht te organiseren. Sem speelt nu korfbal heeft nog even meegevoetbald. “Het leek ons leuk want ook als je elkaars taal niet verstaat dan verbindt muziek altijd en sport verbroedert.”
 
Hanzepaardje
Tom Okkema (10) heeft zich aangemeld voor het nieuwe kindercollege en zijn beste vriend Finnian ter Horst (10) is ook mee. Hij zit zelf op voetbal. Tom vond het Hanzepaardje kleuren leuk. “Ik heb met stippen heel dicht op elkaar een soort van vlekken ingekleurd. Ze gaan een grote slinger van de Hanzepaardjes maken die aan het eind van het Hanzejaar opgehangen wordt. Ik kende de meeste kinderen niet, maar het was wel leuk dat je ze in korte tijd een beetje leert kennen. Het maakt niet uit dat je elkaar niet kan verstaan. Het was ook lekker dat we iets heel anders te eten kregen.”
 
Verbinding
De sportcoaches Lara, Denisa en Mathijs van GA! Harderwijk hebben de middag georganiseerd. Denisa sloot af en zei dat verbinding centraal stond bij het begin van de Nationale Sportweek. Lara Kreikamp zag bij het gezamenlijk muziek maken ‘heel makkelijk een leuke verbinding ontstaan’. “Daarna werden er rondes doorgewisseld met voetbal en de kleuractiviteit van Cultuurkust. De groepjes waren gemixt door elkaar bij zowel de sportieve als creatieve activiteiten. Bij muziek maken hoefde je niks te zeggen, je doet het samen zonder dat je moet praten. Je doet hetzelfde en dat maakt de verbinding.”
 
Solliciteren?
Lijkt het jou ook leuk om activiteiten te organiseren voor alle kinderen uit Harderwijk en Hierden of heb je een thema waarvoor jij aandacht wilt vragen? Kijk dan op harderwijk.nl/kindercollege voor meer info en meld je aan als kandidaat voor het kindercollege. Solliciteren kan nog tot 1 oktober a.s. 

Sport en muziekfestijn kindercollege Harderwijk

Klik op de foto om alle foto's te bekijken