Spelenderwijs de Nederlandse cultuur ontdekken

Vanaf het moment dat het AZC in het najaar van 2016 is opgestart in Harderwijk, heeft ook peuterspeelzaal ’t Vlindertje’, de deuren opengezet om de peuters te verwelkomen vanuit alle landen van de wereld. Kinderen in de leeftijd van 2 en 3 jaar met elk hun eigen cultuur, taal en achtergrond spelen samen en leren spelenderwijs de Nederlandse taal en gebruiken.

Pedagogisch medewerkers Annemieke en Miranda zijn de vaste gezichten van deze bijzondere peuterspeelzaal

Zij hebben in de afgelopen jaren al veel verschillende peuters voor kortere of langere periodes mogen begeleiden. Samen hebben ze intense, leerzame, verdrietige maar vooral veel vrolijke en speciale momenten beleefd met ‘hun’ kinderen. En leren kinderen op een speelse manier kennismaken met elkaar en met onze gebruiken en gewoontes en ons systeem, aldus de medewerkers.

Speciale aandacht voor ouders
Wie herkent niet het moment dat je je peuter voor de eerste keer wegbrengt naar de speelzaal en daarbij de zorg voor, dat wat je zo dierbaar is, uit handen geeft aan een pedagogisch medewerker? En stel je voor dat je dan in een land bent, waar je de gebruiken en gewoontes niet kent en in veel van de gevallen de taal niet eens spreekt. Om dan je peuter uit handen te geven is heel erg spannend. Een goede vertrouwensrelatie met de ouder is voor ons van essentieel belang om samen de zorg te kunnen dragen voor het kind en een veilige leeromgeving te creëren.

Vandaar dat medewerkers van de ‘SKH’ en van ‘Zorgdat’ de handen ineen hebben geslagen en hebben besloten om een speciale ‘ouder-kind groep’ op te zetten. Iedere 14 dagen mag de peuter 1 middag samen met de ouder(s) naar de peuterspeelzaal komen. Ze draaien dan het peuterprogramma met ouders erbij. Zo kunnen ouders ervaren wat hun kinderen leren op de groep, op welke wijze zij invulling geven aan de programma’s en welke activiteiten zij doen met de peuters. Zelf ervaren geeft vaak snel meer inzicht.
 
Kennismaken met de Nederlandse cultuur
Daarnaast proberen ze in de ouder-kindcontacten ook een stukje van onze Nederlandse cultuur over te dragen. En dit levert vaak hilarische momenten op. Zo hebben ze ook dit jaar weer op het AZC aandacht besteed aan de Koningsspelen. De ouders en peuters mochten weer kennismaken met allerlei Oud Hollandse spelen zoals koekhappen en spijkerpoepen. Leg een ouder maar in het Tigrinia, Arbasich of Spaans, met behulp van handen en voeten uit dat ze dit alleen doen als de Koning zijn verjaardag viert, en niet op elk feestje…
 
Wij leren ook van hen
Wij mogen leren van de veerkracht van de vrouwen, de wijze waarop ze in contact met elkaar staan en de manier waarop zij in een korte tijd een mooie relatie met elkaar opbouwen. De saamhorigheid die er is en de manier waarop zij elkaars kinderen als vanzelfsprekend opvangen. En ondanks alle verschillen spreken we toch ook vaak dezelfde taal. Dat is de liefde voor het kind waar wij allemaal alleen het beste voor willen. En gelukkig is die liefde universeel.

Koningsdag AZC Harderwijk
(Foto Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk

Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk

Adresgegevens

Kennedylaan 3
3844 BA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-460183

Meer info