Spanning tussen Taiwan en China uit de doeken in Nieuwsuur Harderwijk

De Harderwijker historicus en auteur Liek Mulder verzorgt dinsdagavond 17 oktober 2023 in Centrum de Zin opnieuw een Nieuwsuur Harderwijk. Het onderwerp is deze keer ‘Spanningen tussen Taiwan en de Volksrepubliek China’.

In ruim een uur praat Liek Mulder zijn gehoor bij over de actualiteit van dit moment, waarin de al lang bestaande spanningen tussen Taiwan en de Chinese Volksrepubliek een belangrijke rol spelen

Die spanningen ontstonden in 1949 toen de Chinese Communistische Partij onder leiding van Mao Zedong de Volksrepubliek China uitriep. Zo’n twee miljoen Chinezen vluchtten met hun leider Chiang Kai-shek naar het eiland Taiwan, voor de kust van het Chinese vasteland. De regering in Beijing heeft Taiwan nooit erkend als zelfstandig land, maar altijd gezien als opstandige provincie.

Vooral de laatste jaren nemen de spanningen toe. China treedt steeds agressiever op en wekt de indruk op niet al te lange termijn Taiwan te willen inlijven. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste bondgenoot van Taiwan.

Op dinsdag 17 oktober gaat de eenmansdenktank Mulder nader in op de gecompliceerde verhouding tussen deze twee staten en geeft hij antwoord hij de vraag hoe reëel de Chinese dreiging is. Een interessant detail is dat Taiwan onder de naam Formosa ooit een Nederlandse kolonie was!

Nieuwsuur Harderwijk begint om acht uur in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 en is zoals altijd gratis toegankelijk.