Souvenirjagers azen op haring bij Harderwijkse Vischpoort

Door Harry Schipper – Onbekenden hebben in de nachtelijke uren van het afgelopen weekend aan de Vischmarktzijde bij de Vischpoort een aantal straatstenen losgewrikt en meegenomen.

De dader(s) zijn vermoedelijk souvenirjagers die het ging om stenen met daarop stevig vastgemonteerde visjes die Zuiderzeeharingen moeten verbeelden, die in de Middeleeuwen hebben bijgedragen aan de welvaart van Harderwijk

Tot verbazing van voorbijgangers die de Vischpoort passeerden, ontbraken de volgende ochtend opeens zeker vier visjes-klinkers. Binnenstadbewoonster José Maas maakte er ook meteen een foto van, die ze op Facebook plaatste. “Diep triest”, vond Maas de vernielzucht. De gemeente heeft na de ontdekking van de uit het wegdek gewrikte stenen deze vervangen door - vooralsnog - gewone bakstenen.
 
Wethouder Marcel Companjen reageerde maandag meteen op de diefstal: “Ten eerste vinden wij het vreemd en vervelend dat de stenen met visjes zijn ontvreemd. De visjes op de boulevard maken deel uit van de verfraaiing van onze binnenstad en de stenen met visjes zijn een onderdeel van een kunstwerk”
 
De wethouder beraadt zich nog op de vraag of de visjes worden vervangen. Hij is ontstemd over de ordinaire diefstal en daarmee  gepaard gaande vernieling: “Wij zetten ons in voor een mooie buitenruimte in onze gemeente en dit soort praktijken horen daarin niet thuis”.
 
De Zuiderzeeharingen, in totaal zo’n negenhonderd, sieren sinds 18 april 2018 een deel van de bestrating op het plein voor en onder de Vischpoort. Samen vormen ze een kunstwerk, waarvoor het idee afkomstig is van de Harderwijkse leraar David Pluister. Hij won daarmee een ontwerpwedstrijd die de gemeente had uitgeschreven. Die wilde graag met een kunstwerk het totaalbeeld voor de vernieuwde boulevard completer maken. Die werd twee dagen later feestelijk heropend.

Vispoort straatstenen met vis foto Jose Maas
(foto gemaakt door José Maas)