Social Media nieuws: Videobril voor Facebook, Live via Instagram Direct en Stories op Whatsapp

Welkom bij een nieuwe editie van deze wekelijkse rubriek waarin ik je op de hoogte houd van de laatste ontwikkelingen in social media met het nieuws dat de afgelopen week opviel.

Met deze week in het social media nieuws

Acton introduceert zonnebril voor videoberichten via Facebook, YouTube en Instagram, Instagram test posten van Stories op Whatsapp, Snapchat overweegt minimaal 3 seconden skippable videoadvertenties en Instagram voegt live video feature toe aan Direct.

Acton introduceert zonnebril voor videoberichten via Facebook, YouTube en Instagram


Bron: Acton Press Kit

Herinnner je je Spectacles nog? Eind 2016 startte Snapchat met een spraakmakende marketingcampagne om haar Snapbrillen en het bedrijf onder de aandacht te brengen.

Op vooraf onbekende plekken verschenen gele Spectacle automaten met een beperkt aantal camerabrillen. De rijen kopers zwelden snel aan, en Snap had haar effect bereikt via het op gang brengen van de mond-tot-mondreclame machine. Hier en daar zag je een Spectacledrager verschijnen om met de bril 10 seconden Snaps op te nemen (tot een maximum van 30 seconden).

Nu, ruim een jaar later, is het Spectacle avontuur geëindigd in een verliesgevend product.

En de hype is ook voorbij. Echter, deze week viel mijn oog op een bericht van TheVerge. Het bedrijf Acton, bekend van elektronische skateboards, introduceert Spectacle-like zonnebrillen met een videofunctie voor het posten van berichten op Facebook, YouTube en Instagram. Volgens het bedrijf kun je met de zonnebrillen 8 Megapixel foto's maken en HD video opnemen.

De zonnebrillen bieden een aantal spectaculaire features die veelbelovend klinken.

Zoals: Tot 40 minuten video in vierkant formaat, een batterij die 1,5 uur meegaat, 4GB geheugen en een stof- en waterproof zonnebril. Vooralsnog zijn de brillen alleen te bestellen als je een fysiek adres hebt in Amerika, maar wellicht verandert dat snel. Het reclamefilmpje op YouTube is overigens van een knarsentandend slechte kwaliteit. Laten we hopen dat het geen voorbode is van de kwaliteit die je mag verwachten van deze zonnebrillencamera. Bron: TheVerge

Instagram test posten van Stories op Whatsapp

"Instagram tests letting users post Stories directly to WhatsApp https://t.co/95T3GviPih — TechCrunch (@TechCrunch) January 4, 2018"

2017 was zeker het jaar van Instagram. Mede dankzij Stories is Instagram uitgegroeid tot een favoriet platform voor jongeren. En wie de jongeren heeft, heeft nog steeds de toekomst. Om op het succes van Stories voort te bouwen, introduceerde Instagram nieuwe features om Stories breder te verspreiden. Zo verschenen Instagram Stories in oktober op Facebook, en rolde Facebook de Stories feature uit op bedrijvenpagina's. En deze week breidt Instagram haar distributiekanalen voor Stories verder uit met Whatsapp. Het gaat hier weliswaar om een test, maar zeker één die aandacht verdient.

De Instagram gebruikers in deze test, kunnen hun Stories direct als een status update posten op Whatsapp.

Het bericht is versleuteld en verdwijnt na 24 uur. Onduidelijk is welke landen precies binnen de testgroep vallen, maar de Whatsapp sharingfeature kwam onder de aandacht via een TechCrunch lezer in Brazilië. Bron: TechCrunch

Snapchat overweegt minimaal 3 seconden skippable videoadvertenties

Snapchat 3 seconden advertenties

Het laatste officiële nieuws van Snapchat dateert van 14 december jl. toen de gele social gigant de nieuwe Lens Studio software lanceerde met de slogan "The World is Your Canvas".

Sindsdien is het stil rondom Snapchat. Snapchat kampt al een tijd met trage groei van zowel haar gebruikers als advertentie inkomsten, en staat onder druk om meer omzet te genereren dit jaar. Eén van de huidige geruchten volgens insiders is dat Snapchat overweegt om advertentie onderbrekingen minimaal 3 seconden te laten duren. Deze gedwongen advertentie onderbreking lijkt op de pre-roll advertenties zoals we die kennen van YouTube. Bij deze advertenties verschijnt de 'Skip ad knop' na 5 seconden. Snapchat lijkt nu een soortgelijke 'delayed-skip-feature' te overwegen, aldus AdAge. De skip-feature zou het platform aantrekkelijker kunnen maken voor adverteerders die nu klagen dat jongeren advertenties direct skippen. Bron: AdAge

Instagram voegt live video feature toe aan Direct

Instagram Live in Direct

Instagram investeert tijd en geld in het verrijken van directe berichten binnen de app.

Zo verscheen er onlangs een replay functie waarmee ontvangers van een foto of video in hun inbox, het bericht opnieuw kunnen afspelen en toevoegen aan een reactie op een direct bericht. Volgens TechCrunch heeft Instagram nu een live video feature toegevoegd aan Direct. De feature maakt het mogelijk om via de Instagram app live te video chatten. Zodra je live bent op Instagram, klik je op het Direct icoontje (vliegtuigje) en kun je live delen met vrienden via een direct bericht. Je vrienden die live meekijken kunnen direct privé reageren op je live video. Als je het bericht opent nadat iemand live is geweest, ontvang je alleen een melding dat je vriend live was op Instagram. De verrijking van Instagram Direct lijkt een voorbode van een standalone app, maar dat zijn voorlopig alleen geruchten. Bron: TechCrunch