Sloop VSE luidt ‘project Weiburg’ in

Door Petronella van het Goor - Het stationsgebied gaat op de schop. Eigenaar van de grond van de voormalige eenden slachterij VSE, Bouwfonds Property Development (BPD) begint binnenkort met de sloop van opstallen en het kappen van een aantal bomen. 

De gemeente wil het gebied Weiburg (tussen het station, ziekenhuis Sint Jansdal, Stadsweiden en Nachthok) graag transformeren. “Aan laten sluiten op wat er ligt en verfraaien”, aldus wethouder Jeroen de Jong. Dat is een proces van jaren, waarvan binnenkort met de sloop van VSE een eerste stap wordt gezet.

Omdat de gemeente de grond in de tussentijd niet alleen maar braak wil laten liggen, staan er op het voormalige Struikterrein tijdelijke woningen die verhuurd worden door UWOON. De eerste fase wordt binnenkort bewoond, de grond van fase twee wordt opgeschoond en in de loop van 2019 komen daar ook chalets te staan. Omdat visverwerker Parlevliet & Van der Plas bezwaar heeft gemaakt tegen de chalets, is het nog onzeker of de geplande 83 chalets er allemaal komen. “Daarom zijn we, samen met onder anderen BPD, aan het kijken hoe we hier op een minnelijke manier uit kunnen komen, zodat we niet de gang naar de rechter hoeven te maken”, aldus De Jong.

De komende maanden wil de gemeente graag met alle betrokken pandeigenaren en de onderwijsinstellingen die er zitten om tafel, om samen tot een nieuwe visie voor het gebied te komen. “Daarbij betrekken we ook graag ziekenhuis Sint Jansdal, want ook al zitten zij niet in het gebied, we willen voorkomen dat zij door deze ontwikkelingen beperkt worden in hun uitbreidingsmogelijkheden.”