Slager Schiffmacher uit Harderwijk gooit bijltje erbij neer

Door Harry Schipper – Ruim vijf jaar zocht hij naar een geschikte slager om hem op te volgen, zodat hij na 52 jaar van zesdaagse werkweken van zes uur ’s morgens tot na zessen ’s avonds – of nog later – kan gaan genieten van zijn pensioen. Zijn zoektocht bleek vergeefs:

Dus stopt zaterdag 13 februari niet alleen Peter Schiffmacher ermee als slager, maar houdt ook ’s Neerlands oudste en befaamdste slagerij in de historische binnenstad van Harderwijk na 215 jaar op te bestaan

Peter Schiffmacher (67) blikt met gemengde gevoelens terug op zijn besluit te stoppen. “Aan de ene kant vind ik het fijn voor mezelf en mijn vrouw. We krijgen nu tijd voor andere dingen. Maar ik vind het heel jammer dat de  slagerij ophoudt te bestaan”.

De ambachtelijke slager in zijn bekende witte jas verhaalt over zijn zoektocht naar een opvolger. Al vanaf 2015, het jaar waarin hij aanvankelijk zijn werkzaamheden als slager wilde beëindigen en aan wie hij met een gerust hart de slagerij kon overdoen. “Er zijn verschillende contacten geweest, maar niet de goede”, luidt zijn slotconclusie.

Het is vast een dreun voor de enorme klantenkring van de slagerij, die in 1805 door een verre voorvader in Harderwijk werd gestart. Het verhaal wil dat deze voorouder in Harderwijk neerstreek, nadat hij als trompetter in het leger van Napoleon gewond was geraakt. Schiffmacher hield het niet geheim dat hij een opvolger zocht, maar dat het niet lukte en dat dus ook de slagerij zou verdwijnen had lang niet iedereen voorzien.

Peter Schiffmacher werd geboren op 11 juni 1953 in Harderwijk. Hij is gelukkig getrouwd met Geke, die ook meer dan dertig jaar meehielp in de slagerij door het bestieren van het winkelgedeelte waar ze vaak achter de toonbank stond. Samen hebben ze twee zoons en een kleindochter.

“Het slagersvak kreeg ik met de paplepel ingegoten. Ik beoefen het al vanaf mijn twaalfde. Van 1978 tot 1991 was ik noodslachter in Nijkerk en heb in die periode dag in dag uit met de hand geslacht. Daarvan heb ik veel geleerd over de kenmerken bij zieke dieren. Ik stelde dan tevoren diagnoses en die bleken nadien vaak te kloppen. Ik kon dat goed zien en heb daar later veel profijt van gehad. In 1991 nam ik de slagerij van mijn vader over. Die had na de oorlog in Nederlands Indië gevochten en had op zijn beurt de slagerij in 1951 van mijn opa overgenomen. Sindsdien slacht en verkoop ik voor jagers heel veel zwart- en roodwild. Dan moet je ook altijd goed controleren op ziektes, want heel veel jagers hebben daar geen verstand van”.

“Veluws wild is één van de specialiteiten van mijn slagerij. Er zijn tot ver buiten de regio nogal wat gerenommeerde restaurants waaraan wij ons vlees mogen leveren. Behalve door kwaliteit onderscheidt onze slagerij zich door een diervriendelijk gefokt assortiment, dat deels van ver komt: Black Angus uit Amerika en Uruguay, Wagyu uit Japan en sinds kort ook uit Friesland, Limousin en Label Rouge uit Frankrijk, Iberico en Duroc uit Spanje en Kelly Bronze, eerst uit Engeland en later uit Brabant. Ik verkoop ook vlees uit eigen streek, zoals het Veluws roggemeelvarken, het Veluws boerderijlam en tot voor kort de Veluwse maïseend. En in de wintermaanden natuurlijk veel wild uit de omliggende Veluwse bossen”.

Zijn uitgebreide kennis over vlees deelde hij altijd graag met z’n klanten. Zijn verhalen erover bleven niet onopgemerkt. Schiffmacher werd menigmaal uitgenodigd door tv-producenten om in televisieprogramma’s erover te vertellen. Zoals afgelopen najaar nog in het populaire programma BinnensteBuiten, samen  met de Harderwijkse tv-kok Ramon Brugman. Wat verhalen vertellen betreft doet hij weinig onder voor broer Henk Schiffmacher, die als Amsterdamse tattookunstenaar bij zowat alle groten der aarde wel een tattoo heeft gezet en ook vaak op televisie te zien was.

Peter Schiffmacher’s grootste hobby is jagen. In 2013 haalde hij zijn laatste jachtaktes en sindsdien jaagt hij met kennissen en vrienden in vooral Duitsland (Eiffel, Mecklenburg-Voor-Pommeren), maar ook in Hongarije, Engeland en Polen. Schiffmacher heeft de afgelopen jaren ook nog diverse wildaktes behaald.

De slagerij is verkocht aan René Lohman van de Foto Groep. Volgens Schiffmacher heeft Lohman plannen om zijn fotowinkel ietsje verderop in de Luttekepoortstraat onder te brengen in het slagerijpand. Het pand met daarin de fotowinkel wil hij laten slopen om op diezelfde plek een nieuw pand te bouwen met aan de achterzijde en erboven appartementen. 

Peter Schiffmacher in de slagerij in Harderwijk
Peter Schiffmacher in zijn slagerij


Bekijk hier de allerlaatste aanbieding