Slaap fysio: Lage rugklachten

Heeft u last van lage rugklachten? Een verkeerde slaaphouding kan hiervan een oorzaak zijn. Om hier inzicht te krijgen kan de SlaapID-sensor worden ingezet. Vraag gratis de SlaapID test aan bij Bedden specialist Den Herder

Ongeveer 90% van alle lage rugklachten hebben geen aantoonbare oorzaak. Lage rugklachten komen dikwijls tot uiting gedurende de nacht of ochtend. Een oorzaak hiervan kan zijn dat u verkeerd beweegt of een verkeerde slaaphouding aanneemt, zonder dat u zich hiervan bewust bent.

Veelal wordt gedacht dat de pijnklachten vanuit de spieren komen. Echter is spierpijn meestal een resultante van bijvoorbeeld een gewrichtsblokkade, schade aan de tussenwervelschijf. Mensen gaan compenseren op een manier waarop de klachten als minst ervaren worden, dit kan spierspanning als resultaat geven.


Gedurende de nacht kunnen we in verschillende houdingen slapen.

De gebruikelijke houdingen zijn zij- en rugligging en slaapt ongeveer 10% van Nederland graag op de buik. Daarnaast slapen personen vaak in tussenhoudingen, dit zijn gedraaide posities waarbij de wervelkolom geroteerd ligt. Wanneer deze houding langdurig wordt aangehouden kan dit de tussenwervelschijf en facet-gewrichten irriteren.

De overbelasting kan ochtendstijfheid en pijnklachten tot gevolg hebben. Daarnaast kan buikligging een oorzaak zijn voor de lage rugklachten.


Bij lage rugklachten die gedurende de nacht verergeren of 's ochtends hevig zijn, is het van belang om te onderzoeken of de slaapsituatie hierin een rol speelt. Om inzicht te krijgen in het houding- en bewegingsapparaat 's nachts kan de SlaapID-sensor worden ingezet. Vraag de test nu aan.