Science Cafe: Donkere materie en donkere energie: hoe zit dat?

Donkere materie en donkere energie zijn nog steeds grote mysteries in de moderne natuurkunde. We zien ze niet, ze zenden niets meetbaars uit en zijn dus onzichtbaar. Alleen uit indirecte bewijzen is duidelijk geworden dat ze er moeten zijn.

De bekende materie beslaat maar ongeveer 15% van de totale berekende massa in het heelal. Waar is de overige 85%?

Gaan anti-toomkernen ons helpen om meer te weten te komen over donkere materie en wat hebben zwarte gaten te maken met donkere materie en donkere energie?

Prof. dr. Rien van de Weijgaert is kosmoloog en werkt samen met onderzoeksgroepen over de hele wereld. Zijn huidig onderzoek richt zich vooral op het kosmische web.

Prof. dr. Rien van de Weijgaert is kosmoloog en hoogleraar bij het Kapteyn Instituut, afdeling astronomie van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn wetenschappelijke belangstelling gaat onder andere uit naar het kosmische web, de grootste structuur van het heelal, die onder invloed van de zwaartekracht na de oerknal ontstonden en zeker ook naar de geheimzinnige donkere materie en donkere energie. ‘Niemand heeft ook maar een flauw idee wat het is’ zei hij in 2011.

Weten we nu meer?

Locatie: De MESS, Oranjelaan 11A, 3843 AA Harderwijk
Muziek: Boy&Laura
Presentatie: Jan Douwe Kroeske
Toegang: gratis!

Zaal open om 19.15 uur
Aanvang lezing om 20.00 uur
Einde ca. 22.15 uur

www.sciencecafeharderwijk.info