Science Café Harderwijk over de zoektocht naar medicijnen voor de ziel

Het Science Café organiseert boeiende avonden voor iedereen met belangstelling voor wetenschappelijke onderwerpen. 

Op donderdag 24 november geeft Prof. dr. Berend Olivier uitleg over zijn zoektocht naar medicijnen voor de ziel.

De onderzoeken van de emeritus hoogleraar Farmacologie van het Centrale Zenuwstelsel aan de Universiteit Utrecht leidden tot een nieuwe groep geneesmiddelen: de serenica. Hij legde tevens de basis voor de huidige kennis over de neurobiologie van agressie en geweld. Ook ontwikkelde hij in teamverband een medicijn voor patiënten met een dwangstoornis. 

Symptoombestrijding

Veertig jaar lang zocht Professor Berend Olivier naar geneesmiddelen tegen geestelijke aandoeningen, zoals depressie. Toch zei hij op de dag van zijn emeritaat in een interview met NRC: “Er bestaan geen antibiotica voor de ziel. Echte geneesmiddelen ontbreken op dit terrein. De bestaande medicijnen bestrijden hooguit de symptomen.” 

Geweten en gevoelens

“We begrijpen er eigenlijk nog geen snars van hoe onze hersenen werken,” aldus Olivier. “We kunnen wel iets leren van proefdieren, want in principe hebben we dezelfde hersenen als muizen en ratten. Maar waar het gaat om ons geweten en onze gevoelens, zijn er grote verschillen.” 

Hersenen

Het Science Cafe Harderwijk viert dit jaar het 5 jarig bestaan en heeft Hersenen als jaarthema gekozen. In oktober jl kwam Prof. dr. Iris Sommer vertellen over Haperende Hersenen, met o.a. psychose , schizofrenie. De avond met Prof. Berend Olivier is hierop een vervolg. 

Nieuwsgierigheid

Het Science Café nodigt uit om mee te doen aan een ontspannen ontdekkingstocht langs wetenschappelijke onderwerpen. Elke vraag en iedere bijdrage aan een discussie zijn welkom. Voorkennis is niet nodig. Nieuwsgierigheid is voldoende. 

Gratis toegang

Het Science Café vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek van ‘Keef’. Om acht uur start Prof. Berend Olivier met zijn uitleg. Na de pauze - met opnieuw live muziek – krijgt iedereen alle ruimte om vragen te stellen en zich in de discussie over het onderwerp te mengen. Zie ook: www.sciencecafeharderwijk.nl