Schriftelijke vragen verwijdering billboards Harderwijk

In de Stentor van 23 mei 2015 heeft Gemeentebelang Harderwijk en Hierden er van kennis genomen dat de billboards met daarop de nieuwbouwplannen van Theater Harderwijk zijn verwijderd.

Aan het College van burgemeester en wethouders

Betreft: Schriftelijke vragen ex artikel 32 van de organisatieverordening van de Gemeenteraad van Harderwijk.

Harderwijk, 23 mei 2015

Onderwerp: schriftelijke vragen verwijdering billboards

Geacht College,

In de Stentor van 23 mei 2015 hebben wij er van kennis genomen dat de billboards met daarop de nieuwbouwplannen van Theater Harderwijk zijn verwijderd. Dit in opdracht van de Gemeente Harderwijk aan een bedrijf zonder enig overleg met de directie van het theater die ook de eigenaar is van de bewuste billboards. Volgens het artikel heeft een ambtenaar van de gemeente de stelling geponeerd dat de afbeelding te gevoelig ligt.

Op Gemeentebelang Harderwijk-Hierden komt een dergelijk handelen schofferend over en wij vinden dit hoogst opmerkelijk gezien het feit dat het theater een vergunning heeft voor het gebruikmaken van deze borden en de vergunningsvoorwaarden verhouden zich niet in strijd met de inhoud van de boodschap van het theater.

Naar aanleiding daarvan heeft Gemeentebelang Harderwijk-Hierden de volgende vragen:

  • 1. Is het college op de hoogte van het feit dat de billboards door een bedrijf zijn verwijderd in opdracht van de gemeente Harderwijk? Zo ja op grond van welkeregelgeving heeft u gemeend opdracht te kunnen geven om de sandwichbordenvan het theater Harderwijk te laten verwijderen?
  • 2. Wie van het college heeft opdracht gegeven voor dit handelen?
  • 3. Is het college er mee bekend dat deze wijze van optreden contraproductief is aan het gestelde doel?
  • 4. Wat is de reden dat het college heeft gemeend zelf op te treden als opdrachtgever met betrekking tot het laten verwijderen van de billboards?
  • 5. Erkent het college dat met deze handelwijze juridische grenzen zijn overschreden?
  • 6. Realiseert het college zich dat de gemeente als opdrachtgever voor de kosten van het laten verwijderen opdraait inclusief het herstellen van aangerichte schade?
  • 7. Realiseert het college zich dat de inwoners van Harderwijk door censuur van het college geen kennis kan nemen van de plannen van het theater en past dat in onzeHarderwijkse (politieke) cultuur?
  • 8. Aangezien het theater een vergunning heeft voor het gebruikmaken van deze borden en de vergunningsvoorwaarden de onderhavige boodschap van het theaterniet beperken realiseert het college zich dan dat dit optreden als dictatoriaal kanworden ondergaan?
  • 9. Realiseert het college zich dat een dergelijke handelwijze kan leiden tot een politiek conflict tussen raad en college?
  • 10. De ambtenaar, die de opdracht tot verwijdering verstrekte maakte in het onderhoud gewag van het feit dat deze uiting 'te gevoelig' lag; voor wie was dan het plaatje van het toekomstige theater gevoelig?

a) Is het college van mening dat de inwoners van Harderwijk tegen een
dergelijke publieke uiting dienen te worden beschermd?

b) Op grond waarvan is het college van mening dat zij over dit onderwerp het
publicatierecht bezit?
c) Heeft het college de verantwoordelijk wethouder hierover benaderd en staat
het college achter het genomen besluit?

Namens de fractie van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden
Bert Holleman